Op vakantie met een beperking?

Vakanties brengen allerlei veranderingen met zich. Zo ben je niet alleen op een andere plek, maar slaap je ook in een ander bed, eet je ander voedsel en ziet je dag er anders uit. Alhoewel verandering voor veel mensen een verfrissing kan zijn, kan het overweldigend zijn voor ouders met kinderen met speciale behoeften. Het resultaat: een tijd die leuk en ontspannend moet
zijn, kan stressvol en zelfs emotioneel uitputtend worden. Hierdoor slaan sommige ouders met kinderen van speciale behoeften de familievakanties soms helemaal over. Jouw kind met speciale behoeften heeft structuur, consistentie en aanpassingen nodig. Jijzelf snakt mogelijk naar nieuwigheid, spontaniteit en ontspanning. Kun je beide krijgen? Het antwoord is ja, maar wel met een paar limieten. Hier zijn enkele tips om het te laten werken.


1. Vakantie plannen
Kies voor een vakantie die het beste bij jou en je kind past. Een vrij avontuurlijke vakantie met een kind met speciale behoefte zonder plan staat garant voor een ramp. Als spontaniteit belangrijk voor je is maar overweldigend is voor je kind, overweeg dan om een afzonderlijke vakantie te nemen of oppas voor een dag in te huren terwijl jij op onderzoek uit gaat. Het is
mogelijk om je kind voor te bereiden op een kort avontuur met open einde zonder hem/haar te overweldigen. Maar dit is natuurlijk voor elk kind met speciale behoeften anders. Over het algemeen geldt; hou het simpel. Overweeg om op één plek te blijven in plaats van rond te reizen. Probeer het daarbij te houden bij één activiteit per dag. Een te drukke planning kan alleen maar meer zorgen met zich meenemen. Daarnaast is het belangrijk om ook tijdens de vakantie je te houden aan vaste routines en schema’s. Kies daarom een vakantie die dit mogelijk maakt.


2. Bereid je kind voor
Het is belangrijk om aan jouw kind uit te leggen dat er een reis zal plaatsvinden. Dit kan aanvankelijke gevoelens van angst of overstuur veroorzaken, maar hoe eerder je het concept van een vakantie aan je kind uitlegt, hoe meer tijd je hebt en hoe gemakkelijker het zal zijn om gevoelens van kalmte en vertrouwdheid in te brengen als het gaat om de reis.

Enkele tips:

 1. Creëer een verhaal waarin wordt uitgelegd waar je naartoe gaat en wat je gaat doen. Gebruik indien mogelijk echte foto's van mensen en plaatsen. Lees het samen geruime tijd voor de reis.
 2. Praat over je plannen met je kind, deel het en benadruk het positieve. Houd het zo eenvoudig als nodig. Bijvoorbeeld: "wanneer we naar het strand gaan, is er heel veel water’’.
 3. Overweeg een beloningssysteem te gebruiken voor goed gedrag. Bijvoorbeeld: "Als je bij ons in het restaurant blijft zitten totdat iedereen klaar is, mag je een aflevering van jouw favoriete tv-programma kijken."
 4. Maak een plan voor elke dag en neem dit door tijdens het ontbijt, gebruik hierbij visuele beelden om je kind te helpen begrijpen wat er gaat gebeuren.
 5. Maak een checklist. Nadat het soort vakantie is gekozen, begin dan met het maken van een checklist. Neem alles op wat je nodig hebt om jouw kind volledig te ondersteunen en overweeg of je hulp nodig hebt bij aankomst op de bestemming en tijdens de vakantie. Probeer de lijst op te stellen aan de hand van een gewone dag en noteer daarbij alles wat je in dag in dag uit nodig heeft en vul dit aan.
 6. Exit plan of Plan B. Een reis hoe goed gepland, kan ook misgaan. Daarom is het handig om een exit plan te hebben. Zorg ervoor dat het hele gezin en of reisgezelschap op de hoogte is van dit plan. Een exit plan houdt in het algemeen in dat een reis afgebroken kan worden op het moment dat dit niet meer gaat. Naast een exit plan is het ook goed om een plan B te hebben. Jouw kind met speciale behoeften kan een geweldige tijd hebben tijdens een bepaalde activiteit, of hij/ zij kan een
 7. driftbui krijgen. Mocht dit het geval zijn, dan kan een plan B een uitkomst zijn. Een plan B zou kunnen zijn dat jij met je kind tijdens een activiteit naar een andere plek gaat. Hierdoor kan jouw kind mogelijk weer tot rust komen en de rest van het gezin/ reisgezelschap heeft hier niet al te veel last van.
 8. Bereid je gezin en of reisgezelschap voor. Als je op vakantie gaat met vrienden of familieleden die jouw kind niet goed kennen, geef ze dan van te voren aan over wat ze kunnen verwachten, wat zij kunnen doen om de vakantie voor jou en jouw kind gemakkelijker te maken, hoe zij jouw kind kunnen betrekken, en wat te doen als er iets dreigt mis te gaan.
 9. Neem de nodige spullen mee. Als je weet dat je kind het moeilijk zal hebben zonder zijn favoriete tv-programma en je niet zeker bent van de kabelontvangst, breng dan een dvd- en dvd-speler mee voor de zekerheid. Als jouw kind bepaald speelgoed, kussens, voedsel of comfortartikelen nodig heeft, breng deze dan mee. Denk daarbij ook goed na over mobiliteit apparatuur die je zou kunnen meenemen en of je de opladers, adapters of reserveonderdelen nodig hebt.
 10. Accommodaties en faciliteiten. Controleer voordat je boekt of jouw reisorganisatie jou kan garanderen dat jouw bestemming over alle faciliteiten beschikt die je nodig hebt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijkheid van de accommodatie, douchestoelen enz. Hierbij is het van belang dat je genoeg informatie verstrekt aan de reisorganisatie. Wees duidelijk bij het beschrijven van de speciale behoeften van jouw kind. Niet alle reisorganisaties zijn bekend met de ‘’jargon’’ van toegankelijke reizen of begeleide reizen, ook zijn ze mogelijk niet bekend met de medische termen. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk details door te geven, denk hierbij aan wat wat je kind wel kan/ mag en en niet kan/ mag. Maak het vooral niet minder belangrijk en verstrek zoveel mogelijk informatie. Hoe meer informatie een reisorganisatie heeft hoe beter ze jou en je kind kunnen ontvangen. Mochten er bepaalde beloftes worden gedaan door deze reisorganisaties, zorg dan dat dit schriftelijk bevestigd wordt. Zo heb je de gemaakte afspraken/ beloftes op papier en kan er ook geen sprake zijn van miscommunicatie. Het wordt daarnaast ook aanbevolen om ruim 48 uur voor aankomst te bellen om te controleren of er voldaan is aan jouw verzoeken.
 11. Medicijnen en dokters. Bespreek de reis vooraf met de arts van jouw kind, deze kan je namelijk adviseren hoe om te gaan met een lange vlucht, beperkte medische faciliteiten, het niet beschikbaar zijn van medicijnen op recept en andere mogelijke valkuilen. Reis daarnaast ook met een verklaring van de arts van jouw kind, bij voorkeur op briefpapier, over de toestand jouw kind, medicijnen, mogelijke complicaties, speciale behoeften en andere relevante informatie. Als jouw kind dringende medische zorg nodig heeft, kan het een goed idee zijn om een bestemming te kiezen die zich in de buurt van een ziekenhuis bevindt. Controleer daarbij altijd waar de dichtstbijzijnde medische centra en ziekenhuizen zich bevinden voordat je op reis gaat. Ook dient er rekening gehouden te worden met de nodige medicijnen. Het is handig om altijd iets meer medicijnen mee te nemen dan nodig is, de experts adviseren minimaal 1 extra compleet pakket aan medicatie. Neem de medicijnen mee in originele verpakkingen mee en bewaar deze in de handbagage. Vergeet ook niet vooraf een een medische verklaring aan te vragen bij de apotheek, mogelijk dat sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en niet toegestaan zijn in het buitenland. Het is ook verstandig om het vaccinatieadvies op te vragen van betreffende land, omdat je kind misschien wel extra vatbaar is voor infectieziekten. Dit kan via: www.zorgverzekeringsanalyse.nl
 12. Vliegen. Als je naar je bestemming vliegt, neem dan vooraf contact op met jouw vluchtvaartmaatschappij. Luchtvaartmaatschappijen bieden namelijk verschillende services aan zoals hulp bij: het inchecken, het door de beveiliging heen te komen en het bereiken van de gate. Daarnaast kunnen er ook bepaalde voorzieningen getroffen voor gezinnen zoals; het vroeg of laat aan boord gaan, eigen mee eten en drinken mee aan boord etc. Ook hier is het handig om de beloftes van de luchtvaartmaatschappij schriftelijk te ontvangen als bevestiging en dit bij je te hebben tijdens de reis. Als jouw kind in een rolstoel zit, onthoud dan dat luchtvaartmaatschappijen vaak niet toestaan dat eigen stoelen meegenomen worden in de cabine, vanwege veiligheids restricties. De stoel wordt in het ruim geplaatst en jouw kind krijgt een stoel aan boord om tijdens de vlucht te gebruiken. Als jouw kind een elektrische rolstoel gebruikt, hoeft dit geen probleem te zijn, maar sommige luchtvaartmaatschappijen leggen hier wel gewichtsbeperkingen op, dus let hierop tijdens het reserveren. Het meenemen van mobiliteitshulpmiddelen brengt geen extra kosten met zich mee. Houd er ook rekening mee dat je misschien moeite hebt met het toilet aan boord van een vliegtuig met een kind met speciale behoeften, omdat deze vaak erg krap en luidruchtig zijn. Overweeg alternatieven zoals luiers of kies een bestemming die slechts een korte vlucht nodig heeft, zodat het minder een probleem wordt. Luchthavens zijn drukke en vaak luide plekken waar veel gebeurt. Als je zorgen maakt over of dit overweldigend is voor jouw kind, overweeg dan om te vliegen vanaf een klein vliegveld of bezoek betreffende vliegveld van te voren, zodat jouw kind er vertrouwd kan raken. Het kan ook een goed idee zijn om een kaart van het vliegveld af te drukken voordat je vertrekt, zodat je weg makkelijker weet te vinden. Voor het lawaai in het vliegtuig is het een aanbeveling om ruisonderdrukkende oordopjes of een koptelefoon op te zetten, vooral tijdens het opstijgen en landen.
 13. Autoverhuur. Als je binnen de EU een auto huurt, huur dan onder de Blue Badge-regeling. Dit betekent dat je een aangepaste auto kunt huren die past bij de behoeften van jouw gezin. Controleer daarbij ook de licentievereisten, lokale wetgeving en omstandigheden voordat je vertrekt en spreek met het autoverhuurbedrijf om precies te bepalen wat je van het voertuig nodig hebt. Controleer wat de verzekeringspolissen omvatten en verleng de verzekering indien nodig.
 14. Reizen. Leg je kind zoveel mogelijk uit over de reis. Je kan je kind bijvoorbeeld vertrouwd maken met het concept van reizen door:
 • Te spelen met speelgoed auto's / vliegtuigen;
 • Filmfragmenten of foto’s te te bekijken van transportmiddelen.

 

Handige websites en bronnen voor reizen met een beperking:

Bron: VisumVoor.com

Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.