TastTasje

Voor de allerkleinste blinde en slechtziende kinderen is nu het TastTasje ontwikkeld. Tastboeken stimuleren leesplezier en taalontwikkeling bij kinderen met een visuele beperking. Ouders met een blind of ernstig slechtziend kind (0 tot 6 jaar) kunnen het TastTasje gratis aanvragen bij Passend Lezen.

Voor alle kinderen is het belangrijk en fijn om op jonge leeftijd in aanraking te komen met kinderboeken. Als een kindje slechtziend of blind is, zijn voorlezen én het ontwikkelen van de tastzin heel belangrijk. Tijdens het voorlezen van tastboekjes ontdekken kinderen met hun vingers de tastbare plaatjes. Door teksten in braille leren kinderen het brailleschrift al vroeg kennen. Dit stimuleert hun leesplezier en taalontwikkeling.

 

Twee uitvoeringen

Het TastTasje is in samenwerking met Koninklijke Visio ontwikkeld, met medewerking van Bartiméus. Het TastTasje kent twee uitvoeringen: voor kinderen van 0 tot 3 jaar en voor kinderen van 3 tot 6 jaar.
De inhoud bestaat uit:

  • Een voelboekje voor jonge kinderen.
  • Een informatieboekje met voorbeelden hoe ouders de tastvaardigheden van hun kind kunnen stimuleren.
  • Informatie over de producten en diensten van Passend Lezen zoals VoeljeBoekje en brailleboekjes voor kinderen.
  • BoekStart-cd De Voorleestrom.

Passend lezen

Met het TastTasje laten ouders hun kind met visuele beperking van jongsaf aan kennismaken met de Bibliotheekservice van Passend lezen waar Voeljeboekjes en andere aangepaste leesvormen zoals audio en braille gratis geleend kunnen worden via een account. Het TastTasje sluit aan op BoekStart. Daarbij wordt het belang van lezen van jongs af aan aangemoedigd bij alle Nederlandse jonge kinderen.

Meer informatie

Het TastTasje wordt gratis beschikbaar gesteld door de Koninklijke Bibliotheek, samen met bibliotheekservice Passend Lezen en BoekStart. Lees meer over het TastTasje op passendlezen.nl/tasttasje .

Bron: visio.nl

1 reactie

Smith Geplaatst op 8 aug. 2021 21:18:02
3

Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.