Het gezinsleven verandert

Met de komst van een zorgintensief kind verandert er ook van alles bij jou thuis. Misschien weet je niet hoe je werk en gezin kunt combineren. Of maak je je zorgen over de invloed op broers en zussen (brussen). Het helpt als jij en je opvoedpartner(s) hetzelfde denken over de zorg en de opvoeding. Praat er over en zoek hulp en ondersteuning. Niet alleen bij elkaar maar ook bij de mensen om je heen en bij professionals.

Werk en gezin

Het combineren van werk en gezin is voor iedereen een uitdaging. In een zorgintensief gezin geldt dit des te meer. Misschien vraag je je af of je wel wilt blijven werken.

Blijven werken?
Als je je werk op dit moment als een last ziet, denk je er misschien over om te stoppen met werken. Maak niet te snel dit soort beslissingen. Misschien ziet je situatie er over een tijd weer anders uit.

Voor jezelf zorgen
Om de combinatie van werk, gezin en de zorg voor je kind vol te kunnen houden, is het belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Leg de lat niet te hoog. Parkeer taken die even kunnen wachten op een to-do lijstje.

Verlofregelingen
Wanneer je kind extra zorg nodig heeft, heb je recht op zorgverlof. Je kunt in je cao vinden op hoeveel uur je recht hebt. Werk je als zelfstandige? In dat geval kun je misschien aanspraak maken op Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz).

Overbelasting
Helaas raken veel ouders van zorgintensieve kinderen overbelast. Probeer alert te zijn op wat je lichaam aangeeft. Zo kun je op tijd ingrijpen en zorgen voor herstel.

Brussen

Als één of meerdere kinderen in het gezin extra zorg nodig hebben, heeft dit ook invloed op broers en zussen. Broers en zussen van een zorgintensief kind noem je brussen. Er zijn verschillende manieren waarop je hen hierbij als ouder kunt ondersteunen.

Broers en zussen ondersteunen
De situatie waarin brussen opgroeien heeft positieve kanten, maar kan ook problemen opleveren. Het is belangrijk om je kind goed in de gaten te houden en te blijven praten. Plan hier bijvoorbeeld een moment voor in!

Extra opvoedvragen
Jouw bijzondere gezinssituatie roept misschien extra opvoedvragen op. Maken je kinderen bijvoorbeeld veel ruzie of laten ze jaloers gedrag zien naar je kind dat extra zorg nodig heeft? Probeer de problemen niet te groot te maken. Jaloezie en ruzie komt in elk gezin voor.

Één op één tijd
Het is voor broers en zussen van een zorgintensief kind fijn om af en toe een moment te hebben waarop zij alle aandacht krijgen. Dit hoeft niet altijd een groot uitstapje te zijn. Denk bijvoorbeeld aan samen boodschappen doen of even samen spelen. Op dit soort momenten is er ruimte om te praten.

Vertrouwenspersoon
Het kan voor jou en je kind goed zijn om een vertrouwenspersoon te hebben. Misschien heb je niet altijd een antwoord op alle vragen of vind je het lastig om over bepaalde dingen te praten. Ook voor je kind kan het prettig zijn om eens te praten met iemand die er wat meer buiten staat.

Ideeën met en voor brussen
Er is veel informatie te vinden voor en over brussen. Lees bijvoorbeeld eens samen een boek over dit thema. Ook zijn er verschillende websites waarbij je in contact kunt komen met andere brussen. Zo kunnen brussen hun ervaringen met anderen delen.

Samen opvoeden van een zorgintensief kind

Het opvoeden van een kind dat extra zorg nodig heeft brengt allerlei vragen met zich mee. Het helpt als jij en je opvoedpartners hetzelfde denken over de zorg en de opvoeding.

Het verdelen van zorg en verantwoordelijkheden
Bij het opvoeden van een zorgintensief kind krijg je te maken met allerlei verantwoordelijkheden. Naast de zorg voor het gezinsleven moet je misschien ook afspraken bijhouden en medicijnen regelen. Een goede taakverdeling kan helpen bij alle zorg die je kind nodig heeft.

Op één lijn met opvoeden
Als je kind extra zorg nodig heeft, zijn er waarschijnlijk meerdere mensen betrokken bij de opvoeding. Probeer met je opvoedpartners op één lijn te liggen. Jij blijft als ouder bepalen hoe de opvoeding van je kind er uitziet. Geef aan wat je hierin belangrijk vindt.

Keuze voor nog een kind
Heb je de wens om nog een kind te krijgen? Waarschijnlijk roept deze wens allerlei vragen op. Wat gaat het betekenen voor je gezin en hoe groot is de kans dat een volgend kind opnieuw extra zorg nodig heeft? Het is een besluit dat jij en je partner samen maken. Denk hier goed over na.

Je relatie goed houden
Als ouders van een zorgintensief kind heb je elkaar extra hard nodig. Probeer niet het contact met elkaar te verliezen. Plan bijvoorbeeld momenten in voor jullie samen.

Hulp vinden: bij wie en waar?

Wanneer je kind intensieve zorg nodig heeft, kun je dit vaak niet alleen. Je hebt vast te maken met verschillende professionals en mensen in je omgeving die je willen helpen bij de zorg van jouw kind. Maar ook jijzelf als ouder kan een steuntje in de rug goed gebruiken.

Hulp van familie en vrienden
Voor veel ouders is het vanzelfsprekend om hulp te vragen aan familie en vrienden. Zij kennen je het beste en weten wat bij jou past. Hulp vragen is niet altijd makkelijk. Als je afspreekt dat 'nee zeggen' altijd mag, wordt het makkelijker om hulp te vragen.

Lotgenoten
Het kan prettig zijn om ervaringen uit te wisselen met ouders die ook een zorgintensief kind hebben. Zij weten wat jij meemaakt en je kunt elkaar tips en adviezen geven. Lotgenoten vind je via patiënten- of ouderverenigingen. Maar ook via sociale media zoals Facebook.

Hulp van professionals
Als je een zorgintensief kind hebt kun je aan veel verschillende professionals hulp en steun vragen. Denk bijvoorbeeld aan de opvoeddeskundige bij het Jeugdteam, de artsen en therapeuten, de speciale opvang of school, cliënt- en belangenorganisaties, de maatschappelijk werker, de psycholoog en vrijwilligerscentrales. Tot slot kun je ook altijd boeken, tijdschriften en websites bekijken voor steun of antwoorden op je vragen.

Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.