Vrije tijd en sport

Naast alle zorg en afspraken wil je natuurlijk vooral dat je kind geniet binnen zijn of haar mogelijkheden en dat je als gezin waar mogelijk kunt genieten van vrije tijd. Gelukkig bestaan er verschillende aangepaste uitstapjes en vakanties. Ook sporten en bewegen is heel fijn en belangrijk, natuurlijk binnen de soms beperkte mogelijkheden die er zijn. Door te sporten ontmoet je kind leeftijdsgenoten en door te bewegen ontwikkelt het zichzelf.

Vakantie en vrije tijd

Met het gezin op vakantie gaan en uitstapjes maken kan heel ontspannend zijn binnen de mogelijkheden die er voor jullie gezin zijn. Als je een zorgintensief kind hebt, vraagt dit wat meer voorbereiding. Gelukkig bestaan er verschillende aangepaste uitstapjes en vakanties.

Uitstapjes
Als gezin met een zorgintensief kind moet je misschien met verschillende dingen rekening houden voor je een uitstapje kunt maken. Is de locatie wel rolstoeltoegankelijk? Kan ik mijn andere kinderen voldoende aandacht geven? En hoe zorg ik dat mijn kind onderweg toch de medische hulp krijgt die het nodig heeft? Het kan helpen om een oppas mee te nemen!

Op aangepaste vakantie
Op vakantie met een zorgintensief kind is zeker niet onmogelijk. Er bestaan verschillende aangepaste vakantiebestemmingen. Er zijn zelfs organisaties die gratis aangepaste vakanties en weekenden weg aanbieden.

Op vliegreis
Met een zorgintensief kind kun je meestal gewoon op vliegvakantie. Volgens de wet mag je kind namelijk niet geweigerd worden. Het kan wel een probleem worden als je kind tijdens de vlucht medisch behandeld moet worden.

Op vakantie zonder je kind
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een keer op vakantie te gaan zonder je kind dat extra zorg nodig heeft. Voel je hier niet schuldig over. In de tussentijd kan je kind ook een leuke tijd hebben. Bijvoorbeeld bij familie of tijdens een verzorgde vakantie waar jij als ouder niet bij hoeft te zijn.

Sport en bewegen

Sporten en bewegen is fijn en belangrijk voor je kind, natuurlijk binnen de soms beperkte mogelijkheden die er zijn. Door te sporten ontmoet je kind leeftijdsgenootjes en ontwikkelt het zichzelf. Bovendien is bewegen gezond.

Sport stimuleren
Wanneer je kind zorgintensief is, ben je misschien geneigd het extra te beschermen. Bijvoorbeeld uit angst voor blessures. Probeer je kind toch te stimuleren om te sporten want met de juiste begeleiding is sporten met een beperking heel goed mogelijk.

Samen Sporten
Vanuit het project Samen Sporten kijkt NOC*NSF naar de toegankelijkheid van sportclubs voor mensen met een handicap. Voor kinderen met een beperking is het niet altijd vanzelfsprekend om te gaan sporten en lid te worden van een sportclub. NOC NSF kan de sportclub bij jullie in de buurt helpen met een stappenplan. Je kind kan lid worden van een Sportbende, die test wat er voor nodig is om in jullie eigen buurt mee te kunnen doen. Kijk op NOCNSF.nl voor meer informatie.

Aangepast sporten
Wanneer je op zoek bent naar een aangepaste sport voor je kind, kunnen jullie hiervoor bij de reguliere sportbond in jullie buurt terecht. In principe bestaat er voor elke sport een aangepast alternatief. Zo kunnen kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking toch van het sporten en bewegen genieten. Kijk voor meer informatie op Unieksporten.nl of Sportindebuurt.nl. Ook de fysiotherapeut bij jullie in de buurt, kan je er meer over vertellen.

Fitkids
Fitkids is een fitness- en oefenprogramma voor kinderen van zes tot achttien jaar met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening. In een Fitkids-uur sport je kind zowel individueel als in een groep, onder begeleiding van een (kinder-) fysiotherapeut. Je kind ontdekt dat bewegen leuk en goed voor je is. Het uiteindelijke doel is de doorstroom naar een sportclub. Fitkids wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Neem contact op met het Fitkidscentrum voor meer informatie: Fitkids.nl.

Je kind helpen kiezen
De beste manier om te weten welke sport je leuk vindt, is om het uit te proberen. Je kunt bij iedere sportclub of activiteit eerst een proefles doen. Na een proefles kun je kijken of je kind ermee door wilt gaan. Praat samen met je kind over wat het sporten gaat betekenen. Hoeveel tijd en energie gaat dit kosten, vindt je kind het leuk? En heeft het hier energie voor?

Kijk voor meer informatie over sporten met een beperking op Specialheroes.nl.

Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.