Anderen informeren over mijn kind

Vragen en antwoorden

Aan mijn kind uitleggen dat het een aandoening of beperking heeft en wat de consequenties hiervan zijn

Kinderen begrijpen vaak meer dan je denkt. Begin daarom op tijd met het uitleggen van de beperkingen van je kind aan je kind. Ook in simpele woorden is al veel uit te leggen. Belangrijk is dat je eerlijk bent ook al is dat niet altijd even makkelijk. Geef je kind vooral ook de ruimte om vragen te stellen.

Eventueel kan de behandelend arts je helpen met uitleggen of heeft hij folders waarin de beperking uitgelegd wordt. Voor kinderen met cerebrale parese is er een CP-paspoort ontwikkeld waarin kinderen zelf kunnen ontdekken wat hun beperking is en wat deze voor hen betekent. Dit idee kun je ook voor kinderen met een andere beperking gebruiken.

Behandelend arts Revalidatiearts Specialist

De aandoening of beperking van mijn kind uitleggen aan broertjes/zusjes

Kinderen begrijpen vaak meer dan je denkt. Gebruik simpele woorden maar wees wel eerlijk in je uitleg. Neem er eens rustig de tijd voor om er samen over te praten en je kind vragen te laten stellen.

Het lezen van een boek samen met je kind kan helpen. Bijvoorbeeld  'M'n zusje is gehendikept' van Marie-José Schelvis waarin wordt uitgelegd wat gehandicapt zijn betekent of het doe-boek 'Weet jij wat het is om anders te zijn? Lees alles over kinderen met een aandoening, handicap of leerstoornis.' van Ellen Sabin. Het Nederlands Jeugdinstituut heeft een heel verslag geschreven over brusjes met allerlei tips daarin.

De aandoening of beperking van mijn kind uitleggen aan familie, vrienden, kennissen en buren

Soms is het moeilijk om uit te leggen wat de beperking van je kind inhoudt en wat het voor jou en je gezin betekent. Niet iedereen heeft er ook evenveel begrip voor.

Wat kan helpen, is het maken van een folder over je kind. Je kunt dan rustig nadenken over wat je opschrijft. En zij kunnen rustig lezen en misschien nadenken over vragen die ze hebben. In de folder kun je omschrijven wat de diagnose is, wat de verwachting voor de toekomst is, wat je kind wel en niet kan of zal kunnen, waar mensen rekening mee moeten houden en misschien wel waar jullie als gezin behoefte aan hebben.

De aandoening of beperking van mijn kind uitleggen aan andere kinderen

Kinderen begrijpen vaak meer dan je denkt. Gebruik simpele woorden maar wees wel eerlijk in je uitleg. Misschien kan je kind het zelf ook wel heel goed uitleggen aan andere kinderen. Als je dat handig vindt kun je van tevoren eens voor jezelf bedenken hoe je de beperking zou omschrijven. Zo heb je, bijvoorbeeld in de speeltuin, al een uitleg klaar.

Geven van informatie en adviezen over mijn kind aan vrienden, familie en andere betrokkenen

Wat kan helpen is het maken van een folder of een filmpje over je kind. Je kunt dan rustig nadenken over wat je opschrijft of verteld. En zij kunnen rustig lezen of kijken en misschien nadenken over vragen die ze hebben.

In de folder kun je omschrijven wat de diagnose is, wat de verwachting voor de toekomst is, wat je kind wel en niet kan of zal kunnen, waar mensen rekening mee moeten houden en misschien wel waar jullie als gezin behoefte aan hebben.

Hier en hier en hier lees je meer over hoe je met familie kan praten over zaken rondom je kind met een beperking. Hier kan je lezen over praten met vrienden. En hier over hoe je problemen bespreekbaar kan maken en op kan lossen.

Tips over hoe vrijwilligers (bijvoorbeeld leiding scouting, trainer op sportclub, zwemvrijwilliger) rekening kunnen houden met de aandoening of beperking van mijn kind

Als je anderen wil helpen in de omgang met je kind dan is het goed om er een keer rustig met elkaar over te praten. Wees hierbij open. Het is niet vanzelfsprekend dat anderen dingen weten over de handicap van je kind. Leg deze dus goed uit. Samen kun je dan kijken hoe er rekening gehouden kan worden met jouw kind. Denk hierbij aan extra hulp die je kind nodig heeft van iemand, hulpmiddelen of extra tijd.

Wat kan helpen is het maken van een folder over je kind. Je kunt dan rustig nadenken over wat je opschrijft. En zij kunnen rustig lezen en misschien nadenken over vragen die ze hebben. In de folder kan je omschrijven wat de diagnose is, wat de verwachting voor de toekomst is, wat je kind wel en niet kan of zal kunnen, waar mensen rekening mee moeten houden en misschien wel waar jullie als gezin behoefte aan hebben.

De extra zorg voor mijn kind bespreekbaar maken op mijn werk (bijvoorbeeld collega's, baas)

Als je op je werk wilt/moet uitleggen dat je kind extra zorg nodig heeft en dat dit invloed heeft op je werk, dan is het goed om hier een keer rustig met elkaar over te praten. Wees hierbij open. Het is niet vanzelfsprekend dat anderen dingen weten over de handicap/beperking van je kind. Leg deze dus goed uit. Dit kan meer begrip kweken bij je werkgever en collega's. Geef duidelijk aan wat je behoeften zijn. Maar vooral ook op welke manier jij je werk het beste kan blijven doen. Misschien kun je wat meer vanuit huis werken? Of heb je op sommige momenten verlof nodig?

Hier vind je nog wat meer tips over het combineren van zorg en werk.

Reageren op vragen van kennissen of vreemden over mijn kind

Vaak zijn vragen goed bedoeld. Andere mensen weten niet altijd alles en willen graag hun belangstelling tonen. Het is heel persoonlijk hoe je wilt reageren op vragen van anderen. Misschien praat je er graag over maar het kan ook zijn dat je liever niks vertelt. Alles mag. Geef duidelijk aan anderen aan wat jij wil, ook wanneer je geen zin hebt in vragen.

Omgaan met reacties van mensen op straat

Het is eigenlijk heel menselijk om meer aandacht te besteden aan iets dat je niet kent. Hierdoor kijken mensen soms erg lang naar iemand waar iets bijzonders mee is of ze stellen je zomaar vragen midden op straat. Hiermee omgaan is niet altijd even makkelijk. Je voelt je bekeken en krijgt aandacht die je niet wilt en dat kan vervelend zijn. Je kunt hier op verschillende manieren mee omgaan.

Hoe je reageert is heel persoonlijk: je kunt het negeren, je kunt heel boos terugkijken, je kunt zeggen dat je dit kijken/vragen stellen vervelend vindt of je kunt een gesprek aanknopen. Het kan best afhankelijk van je stemming zijn hoe je reageert. En dat mag ook. Je hoeft echt niet altijd een gesprek aan te gaan, maar soms kan het juist ook fijn zijn. Wees vooral eerlijk naar de ander toe en doe dat waar jij en je kind zich prettig bij voelen.

Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.