Mijn andere kinderen

Onderwerpen

De beperking, aandoening of ziekte uitleggen

Neem er rustig de tijd voor om er samen over te praten en je kind vragen te laten stellen. Zo ontdek je ook meteen wat je kind al weet van de beperking of aandoening van zijn of haar broer of zus. Kinderen begrijpen vaak meer dan je denkt. Gebruik simpele woorden maar wees wel eerlijk in je uitleg.

Het lezen van een boek samen met je kind kan helpen. Bijvoorbeeld het doe-boek 'Weet jij wat het is om anders te zijn? Lees alles over kinderen met een aandoening, handicap of leerstoornis.' van Ellen Sabin. Het Nederlands Jeugdinstituut heeft een heel verslag geschreven over brusjes met daarin allerlei tips waar je misschien ook iets aan kunt hebben.

de UPfoundation ontwikkelde een set kaarten waarmee je op een laagdrempelige manier in gesprek kunt gaan met je kind. 

Emotionele ondersteuning

Broers en zussen gaan ook door hun eigen verwerkingsproces. Ook zij hadden misschien een ander beeld bij hun broertje of zusje, en kunnen tijd nodig hebben om dit een plekje te geven. Misschien zie je gedragsproblemen ontstaan bij je andere kind. Of vraag je je af of het gedrag wat je ziet ‘normaal' is, of dat er hier misschien óók sprake is van een aandoening of beperking.

Het kan fijn zijn hiervoor hulp in te schakelen van een professional. Dit kan op verschillende manieren. Ook kun je bij de huisarts aankaarten dat je hulp zoekt voor je andere kind. Die kan jullie bijvoorbeeld doorverwijzen naar een psycholoog. Of je deze hulp zelf moet betalen of niet, hangt af van je (aanvullende) verzekering.

Je kunt ook zelf opzoek naar geschikte hulp voor je andere kind(eren). Kijk bijvoorbeeld eens op de website van LEF.

Lotgenoten contact

Broertjes en zusjes van kinderen met een beperking, aandoening of ziekte worden ook wel 'brusjes' genoemd. Soms is het fijn voor ze om contact met elkaar te hebben omdat ze in hetzelfde schuitje zitten. Er zijn verschillende manieren voor ze om met elkaar in contact te komen.

Bij het zorgteam van je kind kun je aankaarten dat je op zoek bent naar lotgenoten contact voor je andere kind. Zij weten wat er mogelijk is en kunnen je helpen. Komen jullie veel in het ziekenhuis? Dan kun je vragen of de cursus Op Koers voor broertjes en zusjes hier gegeven wordt.

Tijd voor mijn andere kinderen vrijmaken

Wanneer er meerdere kinderen in het gezin zijn, is het de kunst om de aandacht tussen broertjes en zusjes zo goed mogelijk te verdelen. Als het lukt is het goed om één op één tijd in te plannen, waarin je even alleen aandacht hebt voor de andere kinderen in het gezin. Ook korte momenten van aandacht – vragen hoe het op school was, een verhaal voorlezen, samen een tekening maken – kunnen al heel waardevol zijn.
Echt samen met je andere kind iets gaan doen vraagt nu veel meer voorbereiding. Het is fijn als er iemand uit je netwerk af en toe kan oppassen zodat jij er op uit kunt met je andere kind maar er zijn ook verschillende manieren waarop de zorg thuis tijdelijk van jullie overgekomen kan worden door een professional.

Ook bestaat er de gratis Zorg-Werk-Leven balanstool die je kan helpen om inzicht te krijgen in de indeling van jouw leven en hoe dat misschien anders kunt inrichten waardoor je bijvoorbeeld tijd kunt inplannen om iets leuks met je andere kind(eren) te gaan doen. 

Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.