Dagbesteding

Onderwerpen

Wat als je kind geen onderwijs aan kan

Wanneer jouw kind niet in staat is om naar het regulier dan wel speciaal onderwijs te gaan, zijn er nog steeds mogelijkheden voor dagbesteding. Kinderen die zeer intensieve ondersteuning, begeleiding en verzorging nodig hebben, kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van een dagcentrum in een zorginstelling. Kinderen en jongeren met een verstandelijke en/of meervoudige beperking kunnen hier in kleine groepen leren en spelen. De groepsleiding op een dagcentrum werkt samen met een uitgebreid therapeuten team. Zij zetten zich in om de ontwikkeling van je kind te stimuleren.

Voor deze vorm van dagbesteding heb je een verwijzing nodig. Die kun je krijgen via de (kinder)arts of therapeut van jouw kind.

Lees hier het ervaringsverhaal van een moeder met een zoon die leerplichtontheffing kreeg.

Er zijn ook organisaties die zich hard maken voor inclusief onderwijs. Daar kun je ook contact mee opnemen. Wellicht kunnen zij iets voor je betekenen.

Woon je in (de buurt van) Amsterdam? Kijk dan eens bij Cordaan, die dit soort dagbesteding mogelijk maken.

Heeft jouw kind ontwikkelingsproblematiek en lukt het niet met school? Kijk dan bij Autipassendonderwijs wat je zou kunnen doen. 

Op Jouw Nieuwe Plek vind je een overzicht van alle dagbestedingslocaties in Nederland!

Na de schoolloopbaan

Of jouw kind in staat is om wel of niet te werken na de schoolloopbaan is bepalend voor het vinden van een geschikte dagbesteding. Het zoeken naar zo’n geschikte dagbesteding na de schoolloopbaan kan vanuit de school begeleid worden. Zij kunnen meekijken naar jullie wensen. Hierbij kun je ook gelijk denken aan een woonvoorziening. Blijft je kind thuis wonen of gaat het ergens anders wonen? Dit kun je meenemen in je overwegingen bij het kiezen van een dagbesteding.

Bij het UWV kan je een Beoordeling Arbeidsvermogen aanvragen. Er wordt dan gekeken welke vorm van ondersteuning jouw kind misschien kan krijgen. Een optie is bijvoorbeeld de WAJONG

Op Jouw Nieuwe Plek vind je een overzicht van alle dagbestedingslocaties in Nederland!

Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.