Het sociale leven

Onderwerpen

Spelen

Het is belangrijk dat je vriendjes en vriendinnetjes van je kind uitlegt dat jouw kind misschien met sommige dingen niet mee kan doen. Wanneer je kind er toe in staat is, kan hij of zij ook zelf een spreekbeurt geven in de klas over zijn beperking, aandoening of ziekte.

Er is tegenwoordig veel aangepast speelgoed te vinden. Kinderen zonder beperking, aandoening of ziekte kunnen vaak ook heel leuk met dit speelgoed spelen. Zo kan je kind op zijn eigen niveau misschien toch samen spelen.

Vind je het lastig hoe te spelen met je kind? Je kunt je misschien verdiepen in ‘FloorPlay’. FloorPlay is een methode waarin u als ouder thuis gecoacht wordt om spelenderwijs interactie met uw kind aan te gaan. Het FloorPlay programma krijgt steeds meer bekendheid als een heel interessante benadering om kinderen met een ontwikkelingsachterstand te helpen.

Sociale contacten

Sociale contacten gaan niet altijd vanzelf, en voor een kind met een beperking, aandoening of ziekte kan het soms nog lastiger zijn.

Allereerst kun je ervoor zorgen dat je kind überhaupt met andere leeftijdgenoten in aanraking komt. Ga bijvoorbeeld naar de speeltuin samen of schrijf je kind in voor een club of hobby. Hierbij kun je denken aan scouting of een balletschool om de hoek. Maar er zijn ook (speciale) sportclubs.

Ook kun je misschien eens thuis afspreken met een kind uit de klas van jouw kind. Zo kunnen ze één op één met elkaar spelen. Wanneer je ergens bent samen met je kind en andere kinderen, dan kun je je kind helpen bij het contact maken. Geef het goede voorbeeld of leg uit aan je kind hoe hij het aan kan pakken.

Is je kind al wat ouder? Dan kan hij of zij kijken op de website 'Op eigen Benen'. Daar worden veel onderwerpen besproken en sociale contacten is er een van. 

Internetpreventie

Voor alle kinderen geldt dat wanneer zij actief worden op internet je als ouder in de gaten moet houden of ze niet met schadelijke content in aanraking komen, of met mensen met verkeerde intenties. Wanneer jouw kind een licht verstandelijke beperking heeft of op welke manier dan ook kwetsbaar is, is extra veiligheid belangrijk. Een kinderbrowser kan een eerste oplossing zijn. Op deze website kun je voor elk besturingssysteem zien hoe je deze moet instellen op jouw laptop of pc.

Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.