Opvoeding

Onderwerpen

Opvoeden

Niemand voedt zijn kinderen probleemloos op. Ook ouders van gezonde kinderen lopen wel eens tegen dingen aan en moeten op zoek naar een oplossing. Er zijn verschillende plekken waar ze je kunnen helpen bij de opvoeding van je kind.

In de eerste vier levensjaren kun je naar het consultatiebureau gaan. In het zorgteam van jouw kind zit misschien een orthopedagoog of een kinderpsycholoog. Die kan je ook helpen met vragen over de opvoeding. De Opvoedpoli of je eigen gemeente kunnen ook hulp bieden.

Soms kun je het antwoord misschien ook vinden op een website, zoals opvoeden.nl

Opvoedingsondersteuning in de thuissituatie

Kinderen met een beperking, aandoening of ziekte kunnen het mentaal moeilijk hebben. Dit kan invloed hebben op het gedrag.

In Nederland bestaan heel veel organisaties die opvoedingsondersteuning thuis kunnen geven. Denk bijvoorbeeld aan MEE, het consultatiebureau, Jeugdzorg of De Opvoedpoli. Je kunt ook opzoek gaan naar een speltherapeut.

In het zorgteam van je kind kun je ook aankaarten dat je hulp nodig hebt. Zij kunnen een orthopedagoog of een kinderpsycholoog inschakelen die met je meedenkt hoe jullie het thuis kunnen aanpakken.

Voor ouders van kinderen met Cerebrale Parese is er een boek geschreven speciaal over emoties en gedrag bij deze kinderen. CP is immers een hersenbeschadiging en deze beschadiging hoeft niet alleen in een motorisch gebied te zitten maar kan ook het gedrag beïnvloeden. Voor andere beperkingen of aandoeningen bestaan zulke boeken wellicht ook. Vraag dat aan het zorgteam of bijvoorbeeld aan andere ouders in een soortgelijke situatie. 

Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.