Seksuele opvoeding
Ook jouw kind zal - net als leeftijdsgenoten - vragen hebben over seks, maar soms wel heel specifieke zoals: Zal ik ooit een partner vinden? Wat kan ik eigenlijk in seksueel opzicht en wat niet?
De Rutgers Stichting ontwikkelde een gids met informatie en tips over de seksuele ontwikkeling en opvoeding van kinderen met een licht-verstandelijke, auditieve, visuele en lichamelijke beperking, een stoornis in het autisme spectrum en ADHD. Hierin staat stapsgewijs uitgelegd welke ontwikkeling kinderen tussen de 0-18 jaar doorlopen en hoe je kinderen hierin begeleid.
Ook is er een versie voor kinderen van 12+ met een beperking of chronische ziekte.
In deze brochure lees je ook over de seksuele ontwikkeling van kinderen met ontwikkelingsproblematiek. Deze komt van de website seksuele vorming. Daar kun je nog meer informatie vinden
De meeste kinderen willen natuurlijk helemaal niet over dit onderwerp praten met hun ouders. De website Op eigen Benen kan uitkomst bieden. Daar kan je kind zelf van alles lezen over een veranderend lichaam en over seksualiteit of bijvoorbeeld seks met een aandoening. Ook de Rutgers Stichting schreef hierover.
Een handig boekje waarin veel vragen worden beantwoord is ‘Kun je seks hebben met CP?’. Ook interessant voor kinderen met een andere beperking.
Op het Kennisplein Gehandicapten sector kun je lezen over de ’Voorlichtingsbox Seksualiteit’.
Maar ook de website opvoeden.nl heeft nuttige tips en informatie over seksuele voorlichting.
Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.