Hobby's voor mijn kind

Onderwerpen

Een geschikte hobby voor mijn kind

Wanneer je kind er toe in staat is, kan het heel leuk zijn om een eigen hobby te hebben. Sommige kinderen kunnen met hun aandoening of ziekte bij een reguliere sportclub terecht. Sommige reguliere sportclubs hebben teams speciaal voor kinderen met een beperking of aandoening. Maar ook als dat niet het geval is, is het fijn om te weten dat er óók dan een heleboel opties om te sporten zijn.  Je kunt kijken op Uniek Sporten waar je per regio kunt zoeken naar mogelijkheden voor aangepast sporten.

Ook bestaat FitKids, een fitnessprogramma door Nederland heen voor kinderen van 6 tot 18 jaar met een chronische ziekte, beperking of aandoening. Misschien vind je kind het wel leuk om bij de Scouting te gaan.

Natuurlijk zijn er nog veel meer opties bij jullie in de buurt. Zoek op termen als ‘aangepast sporten’ en ‘sporten met een aandoening’ en jullie eigen woonplaats. 

Een speeltuin in de buurt

Op Speeltuinbende kun je zoeken naar een speeltuin bij jou in de buurt die óók toegankelijk is voor kinderen met een beperking of aandoening. Hier kun je zien welke speeltuinen allemaal getest zijn en dus een geschikte ‘samenspeel’ plek zijn. 

Zwemlessen

Wanneer je kind niet mee kan doen met de regulieren zwemlessen zijn er genoeg andere opties. Zwemles hoeft niet altijd tot doel te hebben om een diploma te halen. Leren drijven kan ook heel nuttig zijn, en bovendien kan zwemmen ook gewoon heel ontspannend werken.

Check bij het zwembad bij jou in de buurt of er speciale opties zijn voor kinderen met een beperking of aandoening. Is dat niet het geval kun je vragen of het zwembad individuele zwemles aanbiedt. Dat kan een oplossing zijn.

Om veilig te zwemmen zijn er verschillende hulpmiddelen mogelijk. Denk aan een zwemkraag om het hoofd boven water te houden of speciale badkleding voor wanneer je kind niet zindelijk is. 

Snoezelen

Misschien vind je kind het heerlijk om te snoezelen. Het uiteindelijke doel van snoezelen is een betere kwaliteit van leven. Snoezelen optimaliseert gevoelens. Snoezelen prikkelt de belangrijkste zintuigen: het gehoor, het zicht, de reuk, de tast en de smaak. Door deze zintuigen selectief te prikkelen, kan je kind emoties en gevoelens beter uiten. Het geeft een gevoel van geborgenheid en veiligheid. Bovendien kan het een fijn contact moment zijn tussen jou en je kind.

Als je met je kind in het ziekenhuis komt kun je daar vragen naar een snoezelkamer. Die is er vaak en je mag er gebruik van maken door deze te reserveren. Thuis kun je ook een snoezelbeleving creëren. Bijvoorbeeld met snoezelmaterialen van budgetsnoezelen.

Wil je meer lezen over snoezelen? Kijk dan even hier

Overig

Misschien is het voor jouw kind niet mogelijk om fysiek ergens heen te gaan. Een optie is dan om je aan te melden op de Cliniclowns app. Daar worden iedere dag sportuurtjes of verhaalhuurtjes aangeboden helemaal aangepast op het niveau van jouw kind. 

 

 

Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.