Vrijetijdsbesteding

Onderwerpen

Dagje uit met het gezin

Wanneer je met het hele gezin iets leuks wilt gaan doen, kun je hiervoor soms zorg in natura (ZIN) of een persoonsgebonden budget (PGB) inzetten. Wanneer vervoer met het reguliere openbaar vervoer lastig is, verstrekt de gemeente soms een taxi-pas. Daarmee krijg je toegang tot rolstoeltoegankelijk groepsvervoer en korting op de kosten ervan. Deze pas kun je aanvragen via het WMO loket van de gemeente.

De meest actuele website met uitjes voor het hele gezin wanneer je kind minder mobiel is, is KidsproofPlus.

Is het voor jullie te lastig om iets te gaan doen omdat de zorg voor je kind te intens is, er teveel medische zorg nodig is of jullie teveel hulpmiddelen nodig zouden hebben? Kijk dan eens bij Care For Life. Deze organisatie biedt steun in deze situaties.

Lees hier ervaringsverhalen van ouders over uitjes met hun kind. 

Vakantie met het gezin

Wanneer je met een kind dat extra zorg nodig heeft op vakantie wil, zijn er allerlei mogelijkheden. Er is een grote hoeveelheid aan aangepaste accommodaties en vakantiewoningen en aangepaste campings beschikbaar. Een aantal van deze vakantiehuizen, vakantieparken en campings biedt een aangepast dagprogramma voor het kind dat extra zorg nodig heeft. Of verwenvakanties voor het hele gezin. Soms zijn deze kosteloos of kunnen ze (deels) vanuit een persoonsgebonden budget worden betaald.

Op de website van de Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties (NVBA) kun je heel gemakkelijk zoeken naar een vakantie die precies aansluit bij jullie behoeften mét de hulpmiddelen en extra zorg die jullie nodig hebben. Ook kun je de vakantiewijzer van MEE bekijken.
Voor gezinnen met een ernstig ziek kind kun je bijvoorbeeld kijken op Villa Pardoes. Op Kidsproofplus vind je veel mogelijkheden voor een vakantie met een kind met een beperking.
Bij Heppie kun je ook terecht voor kinderen met een ontwikkelingsstoornis zoals autisme.

Wil je graag kamperen met het gezin maar zit je kind in een rolstoel? Kijk dan eens bij Stichting on Wheels.

Lees hier ervaringsverhalen waarin andere ouders vertellen hoe en of zij op vakantie gaan. 

Het organiseren van jullie vakantie

Sommige voorzieningen/hulpmiddelen/zorg kunnen door een (plaatselijke) thuiszorgorganisatie geleverd worden. Op Atlas van zorgvakantie kun je hier veel over lezen. Soms kunnen dit soort dingen worden vergoed vanuit Zorg in Natura (ZIN) of het Persoonsgebonden Budget (PGB). Wanneer je kind medicatie gebruikt, bespreek je vakantie dan op tijd met de dokter. Zo kan je zorgen dat je op tijd een voorraad medicijnen hebt voor op vakantie. Vergeet niet een doktersverklaring mee te nemen (ook handig deze in het Engels te hebben). Hier kun je kijken of je naar een land gaat waarvoor je speciale formulieren moet invullen en meenemen. De apotheek kan je hier ook informatie over geven. Als je naar het buitenland gaat moet je soms vaccinaties krijgen tegen bepaalde ziektes. Overleg met de behandelend arts van je kind of je kind deze prikken mag krijgen.

Wil je meer tips over het organiseren van je vakantie, het voorbereiden van je kind op de vakantie, of handige websites over het reizen op vakantie? Kijk dan even hier

Vervoer naar uitje of vakantie

Misschien vinden jullie het leuk om met het Openbaar Vervoer te reizen. Willen jullie liever vliegen? Vraag dan bij de vliegtuigmaatschappij wat voor mogelijkheden zij hebben. Tot hoe ver mag je bijvoorbeeld met de rolstoel? Moet de vliegtuigstoel aangepast worden? Misschien is er de mogelijkheid om als eerste het vliegtuig in te gaan.

Als jullie er voor kiezen om met de auto te gaan, kun je een Europese Gehandicaptenparkeerkaart krijgen voor je kind wanneer je kind aan bepaalde eisen voldoet. Hiermee mag je parkeren op alle parkeerplaatsen in Europa speciaal voor gehandicapten. Deze kaart staat op naam van je kind (ipv op het nummerbord van je auto) en daarom kun je er ook gebruik van maken als je gebruik maakt van een huurauto.

Het is mogelijk om een aangepaste auto te huren. Dit kan bijvoorbeeld via De Zonnebloem. Maar als je zoekt op 'rolstoelauto huren’ en je eigen woonplaats dan komen er ook opties naar boven.

Op de website van de Rijksoverheid kun je precies lezen waar je in Nederland mag parkeren met een gehandicapten parkeerkaart, en welke regels er gelden. 

Vakantie voor mijn kind alleen

Het kan ook heerlijk zijn voor je kind (en voor jullie) om alleen op vakantie te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een logeerweek bij de vakantieopvang. Ook zijn er speciale vakantiekampen voor kinderen met een beperking, ziekte of stoornis. Veel ouders vinden dit moeilijk: het liefst gaan zij met zijn allen op vakantie. Ze voelen zich schuldig. Aan de andere kant kan het ook een adempauze geven voor jullie als gezin. Hierna kun je er ook weer met extra veel zorg en aandacht voor je andere kind zijn.

Soms is het mogelijk dat vakantieopvang vergoed wordt vanuit Zorg in Natura of het Persoonsgebonden Budget. Dit kan je navragen bij de organisatie waarmee je kind op vakantie gaat.

Je kunt voor zo’n vakantie voor je kind kijken op veel verschillende websites. Bijvoorbeeld bij Heppie of Wielewaal.

Ondersteuning bij de zorg voor mijn kind buitenshuis

Met thuiszorg via Zorg in Natura of Persoonsgebonden budget kun je iemand betalen die buitenshuis je kind kan ondersteunen. PGB is iets flexibeler omdat je hierbij zelf kunt bepalen wanneer je wie inhuurt. Je kunt bijvoorbeeld zelf via de Nationale Hulpgids op zoek gaan naar  geschikte hulp. Bij ZIN is dit wat moeilijker, maar zeker niet onmogelijk.

Afhankelijk van de regeling waar je kind onder valt kun je deze hulp krijgen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO/de gemeente) of de Wet Langdurige Zorg (WLZ). 

Woon je in Amsterdam en omstreken? Kijk dan eens bij Cordaan

Ook leuk om te doen

Welk gezin vindt het niet leuk om mooie foto's van het hele gezin of alleen de kinderen te hebben? Met een kind dat extra zorg en aandacht nodig heeft is het met een fotograaf vaak lastig plannen. Gaby Emanuels van Biezonder Fotografie  weet dat als geen ander, en heeft een heel eigen manier van werken zodat ook jullie hele gezin mooi en ontspannen op de foto kan komen te staan. 

Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.