Als mijn kind 18 wordt

Onderwerpen

Mentorschap

Wanneer je kind 18 wordt maar niet voor zichzelf kan zorgen kun je mentorschap aanvragen. Bij mentorschap regelt een mentor de verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding van iemand die dat zelf niet kan. Alleen een persoon van 18 jaar of ouder kan een mentor krijgen.

Je vraagt mentorschap aan bij de kantonrechter. Als je zelf als ouder mentorschap over je kind aanvraagt dan word je een niet-professionele mentor, omdat je familie bent. Je kunt er ook voor kiezen een professionele mentor aan te laten stellen. Dat is iemand die van beroep mentor is.

Als mentor heb je niet de bevoegdheid om de geldzaken van je kind te regelen. Doorvoor moet je bewindvoering aanvragen.

Alles over mentorschap lees je hier

Bewindvoerder

Wanneer je kind 18 wordt en niet in staat is om geldzaken zelf te regelen dan kun je bewindvoering aanvragen. Bij bewind regelt een bewindvoerder de geldzaken van iemand die dat zelf niet kan. Alleen een persoon van 18 jaar of ouder kan onder bewind staan.

Bewindvoering kun je eventueel combineren met mentorschap.

Alles over bewindvoering lees je hier

Curator

Wanneer je kind 18 wordt maar niet voor geldzaken, bezit en persoonlijke zaken kan zorgen dan kun je curatele aanvragen. Curatele is een maatregel om iemand te beschermen die niet goed voor zijn geldzaken, bezit en persoonlijke zaken kan zorgen. De kantonrechter stelt een curator aan die dit voor hem doet. Iemand die onder curatele staat is handelingsonbekwaam. Hij mag bijvoorbeeld niet zelfstandig contracten afsluiten of gezag over kinderen hebben. De kantonrechter spreekt curatele alleen uit als de lichtere beschermingsmaatregelen (bewind, mentorschap of een combinatie hiervan) onvoldoende zijn.

Alles over curatele lees je hier

Wat moet ik regelen?

Stichting Sien maakte een handig overzicht van zaken die je moet regelen wanneer je kind 18 wordt.

Ipse de Bruggen ontwikkelde de 18+ waaier. deze waaier is een handzaam hulpmiddel om het proces van jeugdzorg naar volwassenenzorg te vergemakkelijken. Het staat stil bij zaken als verzekeringen, bewindvoering, therapie en dagbesteding. De waaier geeft antwoord op vragen als ‘Wat moet ik allemaal regelen als mijn kind met een verstandelijke beperking achttien jaar wordt?' En ‘Hoe kan het dat dan alles lijkt te veranderen behalve mijn kind?’

Wil je meer informatie over de waaier of er eentje bestellen? Dan kun je een mailtje sturen naar 18waaier@ipsebruggen.nl

Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.