Vervoer

Onderwerpen

Aangepaste auto

Er zijn hierin verschillende mogelijkheden. Misschien is het mogelijk om je eigen auto geschikt te maken voor je kind. Bijvoorbeeld door een speciaal autostoeltje of een aangepaste gordel. Is dat niet mogelijk? Dan kun je nadenken over het aanschaffen van een aangepaste auto. Bijvoorbeeld een rolstoelauto- of bus. Je kunt bij de gemeente nagaan of ze hierin iets kunnen vergoeden. Een maatschappelijk werker of mantelzorgmakelaar zou je hierbij kunnen helpen.

Een rolstoelauto- of bus kan een dure aanschaf zijn. Je kunt kijken of er fondsen zijn waar je aanspraak op kunt maken voor de aanschaf van zo'n auto of bus. Als dit niet lukt kun je er ook voor kiezen om af en toe een aangepaste auto te huren wanneer jullie weg gaan met het gezin. Dit kan bijvoorbeeld bij Stichting Zonnebloem of bij Bever.

Aangepaste fiets

Fietsen met een kind met een beperking kan niet altijd zomaar. Als je kind niet goed zelf kan zitten, zal je aanpassingen nodig hebben om te kunnen fietsen. Er zijn meerdere oplossingen. Je kunt met het behandelteam bespreken welke oplossing het beste is voor je kind en je gezin. Mogelijk krijg je voor een van de opties vergoeding vanuit de WMO of WLZ.

Vervoeren van je kind op de fiets
Misschien is het voor jullie een oplossing om een speciale bakfiets aan te schaffen. Hierin kun je de kinderwagen of rolstoel zetten waar je kind gewoon in kan blijven zitten. Kijk eens bij Medipoint of 't mannetje.
Er bestaan ook aangepaste fietszitjes met extra ondersteuning. Een andere optie is een fietskar. Deze hangt achter je eigen fiets en je kind kan er in zitten.

Samen fietsen met je kind
Een duofiets of een tandem kunnen handig zijn; je kind hoeft niet zelf te sturen of te trappen en wanneer je kind moeite heeft met evenwicht is dat op zo’n fiets ook geen probleem.

Zelfstandig fietsen
Er zijn veel verschillende fietsen in omloop waarop je kind eventueel zelf zou kunnen fietsen, zoals tweewielers, driewielers en zelfs vierwielers. Een handbike is ook een optie. Kijk eens bij van Raam. Zij hebben heel veel keus en ook mogelijkheden om diverse aanpassingen te maken zodat je kind beter zelf kan fietsen. Hierbij kan je denken aan een rond stuur, bandjes om de voeten vast te zetten, een lage instap of extra rompsteun.

Openbaar Vervoer

Het is voor elke reis handig om van tevoren de website van de vervoerders te checken op de toegankelijkheid van alle vervoersmiddelen en haltes.

Trein
Als je met de trein wilt reizen, kun je reisassistentie aanvragen. Dit moet je minimaal een uur van tevoren aanvragen bij de NS. Er staan dan mensen op het station klaar om je de trein in te helpen en bij aankomst om je weer uit de trein te helpen. Dit is niet op alle stations beschikbaar.

Bus
De meeste bussen in Nederland zijn toegankelijk. Door middel van een plank die de chauffeur of een medereiziger voor je uitklapt kan je met de kinderwagen/rolstoel naar binnen. Daar is speciaal een plek gereserveerd voor rolstoelgebruikers. Of een halte toegankelijk is kun je zien op de pagina van de betreffende lijn. Een dicht rondje betekent dat de halte toegankelijk is.

Tram
De toegankelijkheid van trams verschilt per stad. In Amsterdam en Utrecht zijn de (snel)trams (redelijk) goed toegankelijk al zijn een aantal haltes dat niet. In Den Haag zijn trams niet toegankelijk.

Valys
Als je ergens heen wilt met het OV maar waar het OV niet toegankelijk is dan kan je gebruik maken van Valys. Op de website kan je zien dat er verschillende vormen van Valys-vervoer bestaan. Om in aanmerking te komen voor Valys-vervoer moet je aan een aantal eisen voldoen. 

OV begeleiderspas
Vanaf het moment dat je kind 12 jaar is en niet zelfstandig kan reizen, kun je een OV begeleiderspas krijgen.

Sommige gemeentes bieden aanvullend openbaar vervoer/OV-taxi/regiotaxi. Je kunt dan met de taxi reizen binnen de gemeente waar je woont. Je kunt bij je eigen gemeente navragen of zij dit aanbieden.

Leerlingvervoer

Het vervoer van en naar school wordt, als je kind op het speciaal onderwijs zit, door de gemeente waar je woont georganiseerd.

Vaak kun je via de school waar je kind zit een aanvraagformulier krijgen voor taxivervoer. Als je zelf haalt en brengt kan je daar mogelijk een vergoeding voor krijgen van de gemeente waarin je woont. Neem hiervoor contact op met je eigen gemeente.

Het leerlingvervoer is wel aan regels gebonden. Zo kan de gemeente de regel hebben dat je pas vervoer krijgt als je meer dan een x aantal kilometers van de school vandaan woont. Kijk op de website van jouw gemeente voor de regels die zij hebben. Bij de Rijksoverheid kun je meer lezen over de regels van leerlingvervoer. Op de website van de Vereniging Nederlandse Gemeenten kun je er ook meer informatie over vinden. Zij hebben ook een pagina met FAQs over leerlingvervoer. 

Van- en naar BSO

De gemeente die het leerlingvervoer van en naar het speciaal onderwijs regelt, is niet verantwoordelijk voor het vervoer van je kind naar een buitenschoolse opvang (BSO). De verantwoordelijkheid ligt bij jou als ouder.

Je kunt hier wel met de gemeente over in gesprek gaan. Als de BSO waar je kind heen kan bijvoorbeeld maar een straat bij jullie huis vandaan is, dan is het misschien wel mogelijk dat je kind daar afgezet wordt in plaats van thuis. Veel BSO's halen kinderen op van school. Je kunt ook kijken of er een BSO bij de school van je kind in de buurt is die jouw kind op kan vangen. Je moet dan zelf aan het eind van de dag je kind daar ophalen. Een andere optie is het gebruikmaken van een gastouder. Die kan jouw kind dan bij jullie thuis opvangen tot jij weer thuis bent.

Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.