Tijdens sommige behandelingen wordt er gewerkt met behandel- of therapiedoelen. Door het opstellen van doelen wordt het voor iedereen duidelijk waaraan de komende tijd gewerkt wordt.
Deze doelen worden - indien mogelijk - samen met je kind, met jou en de behandelaren opgesteld. Het kan goed zijn om voor een afspraak met de behandelaren te bedenken welke vragen je hebt en wat je van een behandeling verwacht. Dit kan helpen om doelen op te stellen. Een goede vraag aan je kind en jezelf kan daarbij zijn: waar lopen wij tegenaan in het dagelijks leven? Wat wil ik (je kind) leren?
Door met doelen te werken weet je wanneer een behandeling ‘klaar’ is; wanneer het doel is behaald of wanneer duidelijk is dat het niet behaald kan worden. Wanneer je een groot doel voor ogen hebt (bijvoorbeeld leren lopen) dan kan je proberen het doel op te delen in kleine doelen (10 seconden tegen een tafel aan staan, 20 seconden los staan, enzovoorts). Zo blijven het overzichtelijke doelen met hopelijk veel feestjes omdat een doel behaald is.
Het kan handig zijn om bij het opstellen van doelen eraan te denken dat deze ‘SMART’ moeten zijn. De letters van SMART staan voor:
- Specifiek – het doel moet duidelijk en eenvoudig zijn
- Meetbaar – het resultaat moet meetbaar zijn
- Acceptabel – het resultaat moet nut hebben voor je kind en jou in het dagelijks leven
- Realistisch – het doel moet haalbaar zijn binnen de gestelde tijd
- Tijdsgebonden – in het doel staat binnen welke tijd het doel gehaald moet worden
Een voorbeeld van een SMART doel is: Over 6 weken (tijdsgebonden) kan Marijn alle afstanden binnenshuis lopen (meetbaar/realistisch) met een loophulpmiddel (acceptabel?).
Doelen kunnen over alle onderwerpen gaan waar je kind en jij behoefte aan hebben. Fysieke doelen maar ook emotionele doelen zoals goed in je vel zitten of spelen met andere kinderen. Bespreek altijd met de behandelaren welke doelen er zijn en denk mee of deze ook voor je kind en jouzelf belangrijk zijn.
Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.