In het ziekenhuis

Onderwerpen

Nazorg na ontslag uit het ziekenhuis

Wanneer je na een ziekenhuisopname weer naar huis mag, kan dat enorm spannend zijn. Je zult hierin goed begeleid worden in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld door een (transfer)verpleegkundige. Zij kunnen je helpen met het inschakelen van de juiste zorg en begeleiding wanneer je kind weer naar huis komt na een ziekenhuisopname. Ook kan een maatschappelijk werker of medisch pedagogisch werker je hierbij helpen.

De medische nazorg wordt gedaan door een arts, verpleegkundige of thuiszorg. Een arts controleert hoe het gaat na ontslag, of een eventuele operatie goed is gegaan en of de genezing goed verloopt. Dit gebeurt vaak in het ziekenhuis.

Een verpleegkundige regelt vaak de praktische zaken voor het naar huis gaan. Soms helpt de transferverpleegkundige bij het aanvragen van zorg thuis. De thuiszorg kan helpen bij de verzorging en/of verpleging van je kind thuis. Dit kan gaan om bijvoorbeeld wondverzorging.
Wanneer jij of je kind emotionele of praktische ondersteuning (bij regeldingen) nodig hebben, dan kan een maatschappelijk werker uit het ziekenhuis je hiermee helpen. Op Na het Ziekenhuis vind je tips over voorlichting en begeleiding na het ziekenhuis.

Zorg dat je een telefoonnummer krijgt van het ziekenhuis dat je altijd kunt bellen voor vragen of noodgevallen. En wanneer er iets is, dan kun je altijd naar de spoedeisende hulpafdeling van het ziekenhuis bellen/gaan.

Mijn kind voorbereiden op een ziekenhuisbezoek- of opname

In de UMC’s werken Medisch Pedagogisch Werkers die je kind zullen voorbereiden op een operatie en andere ingrepen. Ook komen zijn iedere dag even langs om te kijken hoe het gaat en verzinnen ze activiteiten om je kind te helpen met de verwerking en het leven in het ziekenhuis.

Ook is het fijn als jullie thuis het al samen met je kind kunnen hebben over wat er gaat gebeuren. Op de website van Kind&Ziekenhuis kun je tips vinden over hoe je je kind thuis al kunt voorbereiden op de opname.

Het kan prettig zijn om de app Hoi Dokter te downloaden. Hierin vind je vrolijke, eerlijke en toegankelijke filmpjes die helpen bij de voorbereiding op een medische behandeling. De meeste Academische Kinderziekenhuizen hebben een eigen website waar kinderen ook al heel veel kunnen zien en lezen over hoe het er in het ziekenhuis aan toe gaat.

Er zijn natuurlijk ook meerdere boekjes die je kunt lezen met je kind ter voorbereiding op een bezoek aan het ziekenhuis.
Peuters en kleuters

 • Nijntje in het ziekenhuis - Dick Bruna
 • Een bed op wieltjes - Vivian den Hollander/ Dagmar Stam
 • Guusje gaat naar het ziekenhuis - Nicoline Smit
 • Lucas en de slaapdokter - Stefan Boonen
 • De koning van het ziekenhuis - Stefan Boonen
 • Jesse Pantoffel gaat naar het ziekenhuis - Henk Figee

Oudere Kinderen

 • Het ziekenhuis (serie ‘mijn eerste ontdekkingen’)
 • Als je naar het ziekenhuis moet - Sabine Kraushaar
 • Zieke Ieke - Gerard Sonnemans
 • Een nijptang mee naar het ziekenhuis - Karel Eykman
 • Naar het ziekenhuis - Sylvie Vanhoucke
 • Bezoekuur, alles over het ziekenhuis - Christa Carbo
 • Het menselijk lichaam (serie ‘jonge ontdekkers’)
 • Kunnen dokters ziek worden? - Dirk Musschool

Voor ouders

 • Je kind in het ziekenhuis, wat kun je als ouder doen? - M. van Bergen

Inzage in het medisch dossier

Je hebt altijd en overal het recht om het dossier van je kind in te zien zolang je kind onder de twaalf jaar is. Is je kind twaalf jaar of ouder, dan heb je toestemming van je kind nodig om het medisch dossier in te zien.

Het beste kun je voor het inzien van het dossier een afspraak maken met de behandelend arts.  Deze kan je uitleg geven bij wat je leest. Een kopie krijgen van het dossier kan ook altijd. Soms kost dit alleen wel geld voor de print- en eventueel verzendkosten. Hoe je een kopie aan kunt vragen kun je vaak vinden op de website van het ziekenhuis.

In sommige ziekenhuizen kun je vanuit huis zelf inloggen in het medisch dossier. Andersom kunnen zorgverleners soms ook het dossier van je kind inzien. Op volg je zorg lees je daar meer over. 

Medische mogelijkheden in het buitenland

Overleg een eventuele (medische) behandeling die je in het buitenland wilt gaan doen altijd met je behandelend arts.

In het buitenland zijn vele behandelingen te vinden die niet in Nederland als reguliere behandeling worden aangeboden. Van sommige behandelingen is bewezen dat ze niet werken, daarom worden ze in Nederland niet aangeboden. Sommige behandelingen kunnen wel helpen maar er is (nog) niet wetenschappelijk bewezen dat ze echt werken. En sommige behandelingen lopen misschien voor op wat er in Nederland gedaan wordt.

Mocht je besluiten in het buitenland een behandeling te laten doen, informeer dan van tevoren bij je zorgverzekering of de behandeling (deels) vergoed wordt. Daarbij kan je nadenken over de investering die je doet voor de behandeling en wat het resultaat is dat jullie eruit halen. Hoe is die verhouding?

Misschien dat ouders in een zelfde soort situatie een behandeling in het buitenland hebben gehad voor hun kind. Je zou via de patiëntenorganisatie kunnen zoeken naar zulke ouders. 

Nieuwe medische ontwikkelingen

De behandelend arts van je kind is in principe op de hoogte van de laatste medische ontwikkelingen. Vaak kun je ook informatie vinden op de websites van patiëntenorganisaties over de beperking, aandoening of ziekte van jouw kind. 

Second opinion

Je hebt altijd recht op een second opinion waarbij een andere behandelaar kijkt naar je kind en de diagnose. Je kunt hiervoor een doorverwijzing aanvragen bij je eigen arts. Vind je dit moeilijk om te vragen dan kun je ook altijd een second opinion aanvragen via je huisarts

Voor meer informatie over een second opinion kijk je op de website van de patiënten federatie

Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.