Ondersteuning in de thuissituatie

Onderwerpen

Coördineren van de zorg

Het coördineren van de zorg rondom je kind kan heel ingewikkeld en tijdrovend zijn. Je hebt afspraken met het zorgteam voor therapieën en afspraken. Thuis kan er zorg nodig zijn in de vorm van thuiszorg of verpleegkundige hulp. Misschien hebben jullie soms een oppas of een logeerweekend. Het is handig als al die mensen op de hoogte zijn van hoe het gaat zonder dat je dat meerdere keren uitgebreid moet vertellen. Er zijn meerdere manieren om de coördinatie makkelijker te maken.

Er bestaan websites waar je met meerdere mensen samen zorg kunt plannen en organiseren. Bijvoorbeeld CarenZorgt, WeHelpen en Familienet. Een andere, wat ouderwetsere, manier hiervan is natuurlijk een communicatieschrift.

MEE kan je ook helpen met het creëren van een overzicht van alle zorg rondom jouw kind. Let hierbij wel op dat niet iedere gemeente een contract heeft met MEE.

Probeer meerdere afspraken op elkaar af te stemmen (bijvoorbeeld meerdere op een dag, of als je kind dat niet aankan juist ver genoeg uit elkaar zodat je niet elke dag heen en weer reist).

Wanneer je financiële situatie toereikend is, kun je een mantelzorgmakelaar inschakelen die jullie helpt bij de coördinatie. 

Financiën

Er zijn twee belangrijke vormen waarmee zorg thuis betaald kan worden: Zorg in Natura (ZIN) en het Persoonsgebonden Budget (PGB). Dit kan medische zorg zijn of bijvoorbeeld persoonlijke verzorging. 

Bij ZIN ben je gebonden aan bepaalde organisaties die zorg kunnen leveren. Maar wanneer er iemand ziek is of op vakantie, is er de optie dat er vervanging komt in die periode. Ook heb je zelf niet de administratieve lasten.

Bij het PGB krijg je een budget. Daarmee kun je iedereen die je maar wilt inhuren. Dit is wel gebonden aan bepaalde taken die daarvan betaald mogen worden. Je sluit zelf contracten met mensen af en moet de gemaakte uren noteren in een administratie.

Gespecialiseerde hulp thuis

Het is niet onwaarschijnlijk dat je met je kind veel verschillende therapeuten en hulpverleners ziet. Een tijdrovende klus om overal op tijd te zijn en heen te rijden. Als je dit met je arts bespreekt kan dexe aangeven dat de zorg naar jullie thuis moet komen. Met een diëtist of ergotherapeut kan dat bijvoorbeeld vaak. Dit scheelt je wellicht een hoop stress en reistijd. 

Verder zijn er verschillende manieren waarop de zorg thuis tijdelijk van je overgenomen kan worden.

  • Thuiszorg via Zorg in Natura (ZIN) of het Persoonsgebonden Budget (PGB). Afhankelijk van de regeling waar je kind onder valt kun je dit via de Gemeente (Wet Maatschappelijke Ondersteuning, WMO) of via de Wet Langdurige Zorg (WLZ) krijgen. Wanneer je een PGB hebt kun je bijvoorbeeld via de Nationale Hulpgids iemand vinden die voor jouw kind kan zorgen.
  • Respijtzorg. Structureel of bijvoorbeeld in de vakantie iemand die de zorg van je overneemt. Kijk op Mantelzorg voor meer informatie.
  • Logeren of tijdelijk verblijf. Kinderen kunnen, bijvoorbeeld eens per maand, een weekend uit logeren gaan in een speciaal logeerhuis. Wel wordt hier erg op bezuinigd. Vraag bij je gemeente of dit mogelijk is.

Wanneer je lid wordt van de Facebookgroep 'Marktplaats voor de zorgvacatures verpleegkundigen zzp' kun je daar oproepjes plaatsen wanneer je hulp nodig hebt van een deskundige zoals bijvoorbeeld een verpleegkundige niveau 4. Wanneer je in de WLZ zit, krijg je deze vorm van zorg vergoedt. 

Huishoudelijke hulp

Het krijgen van hulp in de huishouding kan enorm helpend zijn. Jij kunt je dan bijvoorbeeld beter richten op de zorg voor je kind of aandacht besteden aan je andere kinderen.

Gemeentes vergoeden niet zomaar huishoudelijk hulp voor je. Eerder wordt ervoor gekozen thuiszorg/opvang voor je kind te regelen zodat je zelf het huishouden kan doen. Wel hebben veel gemeentes op dit moment de mogelijkheid mantelzorgers te ondersteunen door een korting te geven op huishoudelijke hulp. Hiervoor moet je contact opnemen met de gemeente waarin je woont.

Wanneer je een zorgindicatie voor je kind krijgt waarin staat dat het ter ontlasting van de mantelzorgers (ouders) is, dan kun je beargumenteren dat het door iemand anders laten doen van het huishouden jou ontlast.

Heb je PGB? Dat kun je ook inzetten voor huishoudelijke hulp.

Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.