Wanneer we over de gemeente spreken, bedoelen we de gemeente waarin je woont.
Veel zorg voor je kind kan door je gemeente geregeld worden. Via de website van de gemeente waar je woont, kun je contact zoeken wanneer je vragen hebt. Vaak loopt dit via het buurtteam. Maar ook een huisarts kan rechtstreeks verwijzen en dan is de omweg via het buurtteam niet nodig.
Belangrijk om te beseffen is dat de gemeente verplicht is om je hulp te geven. Dat is de essentie van de Jeugdwet. De gemeente zegt snel nee op vragen om hulp, maar weet dat je daar niet meteen genoegen mee hoeft te nemen. Maak gebruik van de rechten die je hebt. Het komt vaak neer op volhardendheid en heel veel geduld. Een onafhankelijke clientondersteuner - die verplicht aanwezig is in elke gemeente - kan je hierbij helpen. Je kunt ook terecht bij Per Saldo, Het Juiste Loket, lokale steunpunten mantelzorg en lokale steunpunten GGZ.
Soms kan Stichting MEE je helpen, maar zij zitten niet overal.
Binnen de gemeente zijn twee belangrijke wetten die voor jullie van toepassing kunnen zijn: de Jeugdwet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Binnen deze wetten geeft de gemeente zorg aan jouw kind. Dat kan zijn in de vorm van thuiszorg of bijvoorbeeld in de vorm van een hulpmiddel (zoals een rolstoel). Ook de GGZ en begeleiding voor kinderen met bijvoorbeeld autisme loopt via de jeugdwet.
Op Alleszelf kun je de contactgegevens vinden van de WMO-loketten van alle Nederlandse gemeentes.
Zorg
Veel gemeenten hebben een wijkteam van waaruit de zorg wordt geregeld. Hier vind je meer informatie over het aanvragen van hulp bij de gemeente. De gemeente onderzoekt jouw situatie en geeft dan een indicatie af voor de hoeveelheid zorg die zij denken dat je kind nodig heeft. Vaak heeft de gemeente iemand die je kan helpen bij de aanvraag van Zorg in Natura of een Persoonsgebonden Budget.
Hulpmiddelen
Qua hulpmiddelen is de gemeente verantwoordelijk voor hulpmiddelen die vast zitten aan je woning (bijvoorbeeld een automatische deuropener) en voor hulpmiddelen die nodig zijn voor vervoer (zoals een rolstoel, een fiets of een autostoel). De Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen heeft een overzicht gemaakt van welke hulpmiddelen door welke instantie vergoed kunnen worden.
Wanneer een hulpmiddel door de gemeente vergoed wordt, krijg je bijna altijd te maken met een tussenpartij (bijv. Welzorg, Jens Beenhakker, Medipoint, Meyra). Op de website van de gemeente kun je vaak vinden met welke tussenpartij/leverancier ze een contract hebben.
Tips voor het schrijven van een aanvraag voor een hulpmiddel, vind je hier.
Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.