Opvoeden

De coachende opvoedingsstijl. Geloof in het potentieel van je kind en oefen met oplossingsgericht vragen stellen.

Coachen, zo denken we, is een begeleidingsstijl die zich prima leent voor het versterken van eigen sturing, zelfsturing. Een coach richt zich met specifieke vragen op hulpbronnen in de persoon en hulpbronnen in de sociale omgeving (vrienden, lotgenoten, kennissen, familie). Coaching en oplossingsgericht zijn synoniem aan elkaar en er zijn – heel handig – vele uitgewerkte tips en vragen op schrift gesteld. Het is daarmee ook een gemakkelijk over te dragen begeleidingsstijl, die je in korte tijd kunt ‘snappen’ en ‘ervaren’, waarna je zelfstandig ook jezelf of anderen kunt coachen.
 

Coachen als begeleidingsstijl en opvoedingsstijl geeft direct handvatten waarmee je zowel een bijdrage kunt leveren aan het zelfredzamer worden van je kind als aan het kunnen relativeren van je eigen deskundige inbreng daarbij. Anders gezegd: Als coach ben je niet bezig om ‘jouw beste ideeën of manieren’ in de ander te stoppen, maar het beste uit de ander te halen.” Een coach gelooft eerst en vooral in de potentie van de ander of van de anderen. Die potentie aanboren. Daar gaat het om.


Anders Vasthouden van je kind is gemakkelijker, wanneer je meer vertrouwen hebt (gekregen) in de mogelijkheden en eigen hulpbronnen van jouw kind (en van die in zijn of haar omgeving) om zichzelf te redden. En tenslotte is Anders Vasthouden het gemakkelijkst, wanneer je daarvan het bewijs voor ogen ziet. Wat kun je als ouder doen? Waar kan je beginnen op die weg van je kind naar volwassenheid, naar zelfredzaamheid? Die vraag wordt door veel ouders steeds creatiever beantwoord.

Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.