Gids voor ouders na de diagnose

De gids is te lezen door op onderstaande button te klikken, hierna opent een PDF. Via het menu is de gids ook op de website te lezen.

 

De gids is geschreven door Johannes Verheijden, namens Emp/Ouder.

Een eerste helpende hand

Deze gids is voor ouders die net de diagnose van hun kind hebben gehoord. Een diagnose van een beperking of chronische ziekte.

Wat betekent deze diagnose? Wat kan ik allemaal verwachten? Is het wel oké dat ik me voel zoals ik me voel, of hoe ik ermee omga?’ Na de diagnose van je kind heb je heel veel vragen en/of ga je op zoek naar hulp, begrip en steun. Dat is heel normaal.

Als je net hebt gehoord dat je kind een beperking of chronische ziekte heeft, begin je aan een lange, vaak emotionele, reis. Je komt in een compleet nieuwe wereld, vol artsen, therapeuten en regels waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Om te zorgen dat je hierin je weg vindt, is het goed om zoveel mogelijk te weten te komen over die aandoening die jouw kind - en dus jouw leven - bijzonder maakt.

Sommige ouders herinneren zich later niets meer van die eerste tijd na de diagnose. Anderen omschrijven het als ‘een zwarte zak’ die over hun hoofd werd getrokken of een mes dat in het hart werd gestoken. Maar er zijn ook ouders die opluchting ervaren, omdat ze na een jarenlange diagnostische zoektocht eindelijk antwoord krijgen op hun vraag. Terwijl er ook ouders zijn die niets van het bovenstaande ervaren. Zij zijn niet verdrietig, hun wereld stort niet in, maar zij hebben wel de bevestiging gekregen van iets waarvan ze al langere tijd een (onbestemd) voorgevoel hadden.

Kortom, hoe je het horen van de diagnose ervaart is heel persoonlijk. Gelukkig is er genoeg dat je kan helpen goed door deze periode heen te komen, mocht je daar behoefte aan hebben. Het idee dat je niet de eerste en zeker niet de enige bent die dit meemaakt bijvoorbeeld, is hopelijk al een troost.

 

Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.

Ondersteuning & Advies

Gezin en relaties

Informatie vanuit de Gids voor ouders na de diagnose gericht op het thema "Gezin en relaties".

Ondersteuning & Advies

Zorg

Informatie vanuit de Gids voor ouders na de diagnose gericht op het thema "Zorg".