Wat is de theorie achter deze film?
Deze film is gebaseerd op Organizational Behaviour Management (OBM): gedragsmanagement binnen organisaties. Dit is een methodiek om meer, betere of andere resultaten te halen, door te kijken hoe je gedrag tot stand komt en wat het effect is van je gedrag. Toegespitst op het voeren van een gesprek met een deskundige, zoals in dit filmpje, doorloop je de volgende stappen:
-
Je bepaalt wat je wilt bereiken met het gesprek:
Wil je alleen maar informatie?
Wil je hulp?
Wil je dat de ander iets doet?
-
Je kijkt terug naar vorige gesprekken.
Neem een gesprek in gedachten dat slecht verliep en vul voor jezelf de vragen in:
A. Wat gebeurde er?
Beschrijf alles wat er voor het gesprek gebeurde
B. Wat deed ik?
Beschrijf wat je in het gesprek deed (en niet wat je voelde)
C. Wat gebeurde er toen?
Beschrijf alles wat er gebeurde nadat jij iets deed
Vaak zorgt de voorbereiding (A) er voor dat je in B gedrag vertoont, dat niet erg helpend is. Dat merk je aan wat er bij C staat.
Nu maak je precies zo’n overzicht, vul voor jezelf de vragen in, maar dan van een gesprek dat precies verliep zoals je wilde:
A. Wat gebeurde er?
Beschrijf alles wat er voor het gesprek gebeurde
B. Wat deed ik?
Beschrijf wat je in het gesprek deed (en niet wat je voelde)
C. Wat gebeurde er toen?
Beschrijf alles wat er gebeurde nadat jij iets deed
Je zult zien dat je in de voorbereiding andere dingen deed, waardoor je in het gesprek zelf je anders gedroeg, waardoor het resultaat in C veel fijner was.
Door deze overzichten in te vullen, kun je ontdekken wat de beste manier is om een gesprek voor te bereiden en te voeren. Als je weer een gesprek gaat voeren, pak het dan aan zoals je bij dat vorige, goede gesprek deed.
Heel belangrijk hierbij is om dit gedrag vaker te doen, net zo lang tot je het vanzelf zo doet. En dat is best moeilijk, omdat je het in alle drukte zo makkelijk vergeet. OBM heeft daar ook een truc voor en dat is letten op de dingen die je in C (alles wat na jouw gedrag gebeurde) staat.
In kolom C heb je de gevolgen van je gedrag beschreven. Die kun je indelen in vier groepen:
- Je krijgt wat je wilt (een beloning, het resultaat waar je op uit was, etc.)
- Je krijgt wat je niet wilt (straf, ruzie, problemen etc.)
- Je krijgt niet wat je wel wilt (je wilt antwoord, maar dat krijg je niet, je wilt erkenning voor je zorgen, die krijg je niet)
- Je krijgt niet wat je niet wilt (er gebeurt niets, je wordt genegeerd).
Beloning
Het blijkt dat mensen bepaald gedrag het beste kunnen volhouden, als ze er een beloning voor krijgen. Die beloning moet direct gegeven worden en vooral bij hen passen. Dus als je een gesprek op een goede manier hebt gevoerd, beloon jezelf dan direct door bij je succes stil te blijven staan en dan iets te doen wat voor jou fijn is. Voor de een is dat een taartje eten, een ander geeft zichzelf een schouderklopje en een volgende maakt een radslag. Het maakt niet uit, als jij je maar beloond voelt. Die beloning kun alleen jij aan jezelf geven en dat doe je iedere keer als het gelukt is.
Ging het mis?
Als je niet bereikt wat je wilde, negeer dat dan en probeer het de volgende keer opnieuw. Als je gaat lopen sippen omdat het mislukt is, maak je je gevoel van mislukking alleen maar groter, waardoor het de volgende keer weer mis gaat. En ga jezelf vooral niet beschuldigen van fouten maken! Je kunt dingen niet fout doen, je bent hooguit onhandig bezig geweest en hebt je doel niet gehaald. Handiger is om even stil te staan bij de vraag:
Wat ging er mis en wanneer?
Wat gebeurde er in de voorbereiding (A) waardoor ik reageerde zoals in B? En wat gebeurde er met mijn gesprekspartner (C). Vaak kun je daar al uit afleiden hoe het de volgende keer beter kan.