Zet een eerste stap

Als naaste ben je een belangrijke persoon in het leven van je familielid. Naast ‘gewoon’ ouder of broer of zus ben je als naaste van iemand met een beperking vaak ook betrokken bij de zorg en ondersteuning die hij of zij nodig heeft. Dit kan zijn als dagelijks verzorgende, als contactpersoon voor de begeleiders en zorgaanbieders, maar ook als naaste die zorgt voor de kleding, administratie, financiën, uitstapjes en op bezoek gaat voor aandacht en gezelligheid. Bij de vraag ‘Wat als ik het niet meer kan?’ gaat het dus niet alleen over zorg en ondersteuning, maar over veel meer dingen die het welbevinden van iemand met een beperking bepalen.

Door na te denken over de vraag op het moment dat deze nog niet meteen speelt, heb je meer rust en mogelijkheden om een oplossing te zoeken die bij jou en je familielid past. Jouw familielid heeft daar wellicht ook zelf ideeën over. Zorgen voor later begint nu. Wanneer je wilt starten en wat je wilt regelen, verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen gaat het vooral om zorg en welzijn, anderen willen iemand vooral ook financieel goed verzorgd achterlaten. Dat zijn heel verschillende zaken waarover iedereen alleen zelf met de betrokkenen kan beslissen.

Een eerste stap kan zijn om hierover te praten met je familie of vrienden, of met anderen die jouw situatie kennen. Soms ontstaat in gesprek met andere familieleden, lotgenoten, vrijwilligers of professionals een inzicht of biedt iemand je een helpende hand. Durf dus ook aan mensen te vragen of zij nu al iets voor je familielid kunnen betekenen. Dat kan gaan om kleine dingetjes zoals een keer op bezoek gaan of hem of haar een keer mee uit wandelen nemen.

‘Toen mijn oma overleed, kwam het ter sprake of ik de taken van mijn ouders wil overnemen als hun iets overkomt. Nou, dat is best een grote vraag natuurlijk. Het is een extraatje dat je niet standaard in je leven bedenkt als je jong bent. Al wist ik natuurlijk dat als mijn ouders er niet meer zijn, dat ik in ieder geval de zorg heb voor mijn zus. Ze zal mij bellen met vragen en de appjes die nu naar mijn moeder gaan, die zullen dan naar mij gaan. Wat als ik dan straks een gezin heb, hoe gaat dat dan lopen? Hoe kun je dan je tijd verdelen zodat je die tijd hebt voor haar, maar ook om dit soort zaken te regelen? En als er dan iets aan de hand is in de woning, hoe gaat dat dan überhaupt? En ja, wat kan ik doen? Wie benader je dan als je het eigenlijk niet weet? Daar had ik het over met mijn vader.’
(zus, 27 jaar)

 

Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.