Ervaringen delen met andere naasten

Het kan fijn voor je zijn om ervaringen uit te wisselen met naasten die precies snappen wat je situatie is. Je kunt mogelijk steun bij hen vinden en je kunt onderling oplossingen aandragen.

‘Ik merk dat ik zoveel uit de gesprekken met andere moeders heb gehaald, omdat je niet zoveel hoeft uit te leggen. Het zijn andere moeders uit de instelling. Die ziektebeelden zijn allemaal anders en daar gaat het ook helemaal niet over. Dat weten we eigenlijk niet eens precies van het kind van de ander, maar de zorgen, het schuldgevoel, het verdriet, noem het allemaal maar op, is allemaal hetzelfde. Ik durf dat ook nergens te ventileren, behalve bij die moeders.’
(moeder, 52 jaar)

Als je meer wilt lezen over de ervaringen van andere naasten, kun je de Ervaringsverhalen in deze tool lezen.

 

Informatie

In het Brussenboek staan ervaringsverhalen en informatie voor broers en zussen. Dit boek is ook interessant voor ouders om in het gezin met elkaar te praten.
Ga naar de website

 

Lotgenotencontact

Er zijn verschillende websites waar je in contact kunt komen met andere naasten. Hieronder staan een aantal voorbeelden. Je kunt ook op internet kijken of er een ouder- of patië ntenvereniging is die bij je past.

Links via (Sch)ouders

Sien
Leden van Sien kunnen bellen met ervaringsdeskundige ouders van kinderen met een verstandelijke beperking. Zij kunnen advies geven en emotionele steun.
Bekijk de website

KansPlus
KansPlus heeft verschillende ledengroepen voor naasten van mensen met een verstandelijke beperking. Hier kun je zien of er een bij jou in de buurt is.
Bekijk de website

Mantelzorger ben je niet alleen
Mantelzorger ben je niet alleen is een digitaal contactpunt voor alle naasten die voor een familielid zorgen.
Bekijk de website

Stichting Ouders voor Ouders
Stichting Ouders voor Ouders brengt ouders van kinderen met een chronische aandoening of beperking met elkaar in contact.
Bekijk de website

2CU
Voor gezinnen met kinderen met een zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking heeft 2CU een community. Ook koppelen ze naasten aan elkaar als maatjes.
Bekijk de website

Dementietafels
Er zijn Dementietafels voor naasten en professionele hulpverleners van mensen met een verstandelijke beperking en dementie. Hier kunnen zij in een ontspannen en open sfeer ervaringen uitwisselen over de zorg en ondersteuning.
Ga naar de website

MantelzorgNL
Als jonge naaste kun je ook terecht op de website van MantelzorgNL. Hier vind je onder andere een hulplijn en een Facebookpagina waar je in contact kunt komen met andere jongeren in een vergelijkbare situatie.
Ga naar de website

Stichting MEE
Stichting MEE organiseert bijeenkomsten voor jonge naasten en broers en zussen.
Bezoek de website

Hersenletsel-uitleg
Op de website van Hersenletsel-uitleg staan tips, handige adressen en andere informatie voor en door naasten van iemand met hersenletsel. Je vindt er ook links naar Facebookgroepen voor partners, kinderen en ouders.
Ga naar de website