Je netwerk in kaart brengen

Het kan zo zijn dat je netwerk kleiner is geworden. Het komt er niet van om met anderen af te spreken. Of je hebt gemerkt dat anderen je situatie niet goed begrijpen of er geen begrip voor hebben en je houdt daarom het contact af. Mogelijk heb je wel mensen om je heen die je goed kennen en altijd voor je klaar staan of met wie je eens zou kunnen verkennen wat zij voor jou of je familielid kunnen betekenen. Vaak helpt het al als buitenstaanders meer inzicht hebben in hoe het er in jouw gezin aan toe gaat. Dan wordt het voor anderen ook makkelijker om ondersteuning te bieden.

‘Ik heb twee vriendinnen die hebben gezegd dat ze graag een keer inspringen als dat nodig is. Ze willen dat doen om de druk bij mij weg te halen. Ik ga nooit drie weken op vakantie want ik ga echt geen drie weken bij haar weg. Maar zij zeggen dat ik het zou moeten kunnen delen met anderen en dat het fijn is als er iemand komt bij mijn dochter, maar dat ik dat niet altijd hoef te zijn. Die gesprekken met hen vind ik altijd heel warm en ik zou daar iets mee moeten doen. En daar blijft het dan ook bij. Ik zou eens met hen moeten gaan zitten, misschien met iemand van de organisatie erbij waar mijn dochter zit, om te kijken wat dat nu eigenlijk in de praktijk betekent.’
(moeder, 49 jaar)

Wanneer je familielid zorg en ondersteuning krijgt van een zorgaanbieder of dagbesteding heeft, kun je via hen proberen in contact te komen met andere naasten die ervaringen met je kunnen uitwisselen. Niet alleen vergroot je hiermee je netwerk, maar je kunt ook vragen hoe zij omgaan met hun netwerk. Een van deze benaderingen is wellicht ook iets voor jou.

Ook het netwerk van je familielid kan jou en je familielid helpen. Ze kunnen op bezoek komen en sociale activiteiten met hem of haar ondernemen. Het kunnen mensen zijn van dezelfde leeftijd als je familielid of met andere interesses dan jijzelf. Je kunt dit stimuleren. Je familielid kan zelf ook ideeën hebben over de mensen met wie hij of zij graag iets wil ondernemen.

 

Hulpmiddel

Onze methode Sociale rolversterking kan je hierbij helpen. Met deze methode breng je in beeld wat de interesses van je familielid zijn en hoe je hier vorm aan kunt geven. Ook wordt gekeken naar de rol die anderen kunnen hebben om aan te sluiten bij de interesses en behoeften van je familielid.
Ga naar de pagina

ZorgTestament/Plan B
Het ZorgTestament/Plan B is een hulpmiddel om het leven van je familielid in kaart te brengen door vragen te beantwoorden en je gedachten op te schrijven. Dit hulpmiddel richt zich ook nadrukkelijk op het in kaart brengen van de mensen in je omgeving. Netwerk Rondom kan je ondersteunen bij het nadenken over en invullen van het ZorgTestament/Plan B.

Ga naar de website

Netwerk Rondom
Netwerk Rondom biedt ook trainingen aan over het versterken van het netwerk
Ga naar de website

 

 

Advies

Ook Stichting MEE biedt hulp bij het nadenken over het inzetten van je netwerk in de toekomst. Met de werkwijze Sociale Netwerk Versterking helpt de stichting jou om samen met je familie en anderen uit jouw omgeving een plan voor de toekomst te maken.
Ga naar de website

 

Informatie

Op de website van Sien en Sociale Rolversterking kun je informatie en hulp vinden voor het versterken van je netwerk.
Ga naar de website van Sien
Ga naar de website van Sociale Rolversterking