Niet loslaten, maar anders vasthouden

Er kunnen verschillende momenten zijn waarop de vraag ‘Wat als ik het niet meer kan?’ meer op de voorgrond komt te staan. Zo’n moment kan zijn dat je meer tijd wilt of nodig hebt om iets anders te realiseren voor jezelf. Je staat je misschien niet toe om zo te denken, maar er kan een moment zijn dat er iets moet gebeuren om meer balans te krijgen, je eigen leven op te pakken, je gezondheid voor te laten gaan of tijd te hebben voor andere gezinsleden. Op deze pagina lees je meer over het moment waarop je over deze vraag na kunt gaan denken en hoe je dit aan kunt pakken.

‘Als ik het goed zou kunnen regelen, dan krijg ik echt tijd. Tijd voor mezelf. Want nu heb ik constant vreemde mensen aan huis, de begeleiders. Een paar komen er al wel enkele jaren, maar ik heb er wel elke dag rekening mee te houden. Ik ben altijd bezig. Je hebt dan je handen eens een beetje vrij. Ik word straks oma en daar kijk ik enorm naar uit. En ik zou nu geen tijd hebben voor mijn kleinkind en dat wil ik straks wel hebben. Dat verdient mijn andere dochter ook. En dan moet ik het wel anders aanpakken, want anders lukt dat niet.’
(moeder, 61 jaar)

Bij de vraag wat er moet gebeuren als je het niet meer kunt, denken veel naasten aan het overdragen van (een deel van) hun taken en verantwoordelijkheden aan anderen. Dat betekent niet dat je je familielid loslaat. Je gaat als naaste een andere plaats innemen in het leven van je familielid. Andere naasten spreken hierbij ook wel over anders vasthouden. Emotioneel is dit voor jou als naaste mogelijk een moeilijk proces. Hoe je om kunt gaan met deze emoties lees je hier.

‘Onze andere kinderen gaan het huis uit en onze zoon dus ook. We hebben ervoor gekozen dat hij gaat wonen in een instelling waarvan wij denken dat het hem goed zal doen. En gelukkig is deze keuze goed uitgepakt. Maar dat loslaten is wel erg moeilijk. Je kunt dat rationeel beoordelen, maar die emotie speelt gewoon een geweldige rol.’
(vader, 74 jaar)

Educatie

Bij Sien kun je informatie opvragen over cursussen over anders vasthouden
Ga naar de website

 

 

Hulpmiddel

Ook bij ons vind je een module over anders vasthouden. Het loslaten of anders vasthouden van je familielid kan emotioneel zijn en vragen en dilemma’s oproepen. De module van (Sch)ouders helpt je door middel van vragen en informatie om inzicht te krijgen in wat voor jou en je familielid van belang is.
Ga naar de pagina

 

Ervaringsverhalen

Volwaardig Leven
Ook andere naasten hebben het proces van loslaten en anders vasthouden meegemaakt. Op de website van het programma Volwaardig Leven staan uitgebreide portretten waarin de vraag ‘Wat als ik het niet meer kan’ soms een rol speelt.
Ga naar de website


‘In mijn hart… uit mijn handen’
Ervaringsverhalen staan ook in de bundel ‘In mijn hart… uit mijn handen’. Dit zijn achttien verhalen waarin ouders vertellen over de zoektocht naar goede zorg voor hun kind. De bundel is gratis te downloaden bij CCE.
Ga naar de website


Jubileumboek van Lotje&co
Op de website van VGN staat het jubileumboek van Lotje&co met verhalen van naasten uit gezinnen met een zorgintensief kind.
Ga naar de website


MantelzorgNL en Brusjes.nl
Jonge naasten kunnen ervaringsverhalen lezen op de website van MantelzorgNL en op Brusjes.nl
Ga naar de website van MantelzorgNL
Ga naar de website van Brusjes

 

Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.