Kwaliteit van leven

Als wonen en zorg goed zijn geregeld, kun je je geruster voelen over de toekomst. Maar ook de kwaliteit van leven van je familielid is belangrijk. Kwaliteit van leven gaat niet alleen over wonen en zorg, het gaat vaak juist om de extra’s. De leuke andere zaken die niet direct samenhangen met de zorg. Dingen die belangrijk zijn voor je familielid én voor jou.

‘Als we het niet meer kunnen, komen we niet acuut in de problemen, omdat hij in de instelling goed verzorgd wordt. Maar ik doe veel met hem. Ik wandel met hem langs dingen die hem boeien, ik heb een aangepast voertuig waarmee ik met hem rijd. Hij mag hier de hele dag naar zijn favoriete programma’s kijken. Dan zit hij op zijn kamer en kan hij doen wat hij wil. We gaan één keer per jaar op vakantie met hem naar een vaste bestemming. Dus dat zal hij missen. En dat zal ten koste gaan van zijn kwaliteit van leven. En dat van ons, omdat wij het ook prettig vinden als hij thuis komt.’
(vader, 64 jaar)

Als je iemand al heel lang kent, voel je diens behoeften vaak goed aan. Dat kan gaan om ‘simpele’ dingen, zoals de behoefte aan rust of de behoefte om naar een bepaalde soort muziek te luisteren. Bij kwaliteit van leven gaat het daarnaast om alle dingen die je samen doet met je familielid en waar hij of zij van geniet. Bijvoorbeeld een rondje wandelen in de natuur, naar een concert gaan of een ander uitstapje ondernemen. Dingen die anderen misschien niet weten, niet kunnen of niet zouden willen opbrengen.

 

Ondersteuning

Bij Handje Helpen vind je vrijwilligers die iets leuks kunnen doen met je familielid.
Ga naar de website

 

Hulpmiddel

Omdat deze dingen belangrijk zijn voor je familielid, kun je kijken hoe je deze zaken kunt regelen als je het niet meer kan. Onze methode Sociale Rolversterking kan je hierbij helpen.Met deze methode breng je in beeld wat de interesses zijn van je familielid en hoe je hier vorm aan kunt geven. Hierbij wordt ook specifiek gekeken naar de rol die anderen kunnen hebben om aan te sluiten bij de interesses en behoeften van je familielid.
Ga naar de website

ZorgTestament/Plan B
In het ZorgTestament/Plan B van Netwerk Rondom is in diverse modules ook aandacht voor de sociale omgeving van jou en je familielid en hoe die omgeving een rol kan spelen in de zorg en het welbevinden van je familielid.
Ga naar de website

 

Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.