Tijdelijk zorg uit handen geven

De juiste zorg en begeleiding vinden is soms een kwestie van een lange adem. Bijvoorbeeld wanneer er geen diagnose is, de aandoening zeldzaam is of mensen het gedrag van je familielid niet begrijpen. Als je wel de goede zorg hebt geregeld, kan het toch zo zijn dat je er even van wilt of moet loskomen. Het kan helpen om de zorg dan tijdelijk over te dragen aan anderen. Dan heb je even tijd voor jezelf en voor ontspanning. Misschien zijn er mensen uit je omgeving die willen helpen of een keer kunnen oppassen. Zo kun je ook de zorg voor je familielid volhouden.

Ook voor je familielid met een beperking kan het heel fijn zijn om ‘gewone’ dingen te doen, bijvoorbeeld uit logeren te gaan of even in een andere omgeving te zijn, ook al is dat soms best wennen en vergt ook dat tijd. Dit kan ook een fijne manier zijn om te wennen aan de zorg uit handen geven. Als je merkt dat je familielid het goed en prettig heeft als hij of zij tijdelijk ergens anders verblijft, kan dit de drempel voor het verhuizen ook kleiner maken.

Er zijn diverse mogelijkheden voor deze vervangende zorg, zowel buitenshuis als thuis. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld dag‐ of nachtopvang, logeren en deeltijdwonen. Deze vormen van zorg worden respijtzorg genoemd.

Je hebt misschien al veel mensen geraadpleegd en je weet niet waar je terechtkunt. Dat is moeilijk om te accepteren, omdat je misschien al lang doorgaat en niet tekort wilt schieten. Er zijn ook organisaties die je kunnen ondersteunen, en waar je je verhaal kwijt kunt. Hieronder vindt je allerlei mogelijkheden die te vatten zijn onder de term respijtzorg.

‘De cliëntondersteuning heeft heel veel contacten voor mij overgenomen bij het zoeken en het leggen van contacten met andere instellingen. Daar heb ik veel aan gehad. Anders moet je dat allemaal zelf doen. Dat heeft mij heel erg geholpen. Ik heb heel veel aan de medewerker gehad.’
(moeder, 64 jaar)

 

Hulpmiddel

Wil je weten welke vorm van respijtzorg past bij jou en je familielid met een beperking? MantelzorgNL helpt je met een paar vragen om dit in beeld te krijgen.
Ga naar de website

 

Ondersteuning

Het kan helpen om de zorg tijdelijk over te dragen aan anderen. Dan heb je even tijd voor jezelf en voor ontspanning. Misschien zijn er mensen uit je omgeving die willen helpen of een keer kunnen oppassen (IT6). Een andere mogelijkheid is respijtzorg.
Ga naar de website

Handen in Huis
Bij Handen in Huis kun je bijvoorbeeld terecht voor vrijwilligers die een paar dagen de zorg overnemen.
Ga naar de website

Handje Helpen
Bij www.handjehelpen.nl vind je vrijwilligers die kunnen helpen in het huishouden of iets leuks doen met je familielid.
Ga naar de website

Logeeropvang
In een logeeropvang kunnen ze de zorg ook tijdelijk van je overnemen.
Lees meer

Zorgoppas
Ook zijn er oppassen die zijn gespecialiseerd in kinderen die complexe zorg nodig hebben.
Ga naar de website

 

Advies

Er zijn verschillende organisaties die met je kunnen meedenken over de respijtzorg die bij je past. Je kunt bijvoorbeeld denken aan organisaties voor mantelzorgers. Zij helpen en steunen naasten die voor iemand zorgen.
Zoek hier een organisatie in de buurt

Mantelzorgconsulenten of ‐makelaars
zijn er speciaal voor jou. Zij bieden een luisterend oor en helpen zoeken naar mogelijkheden om je te ontlasten.
Lees hier meer

Cliëntondersteuners
Onafhankelijke cliëntondersteuners kunnen helpen uitzoeken waar je (extra) zorg of ondersteuning voor je familielid kunt krijgen.
Bekijk hier de website

Gemeenten
Ook gemeenten bieden ondersteuning die jou kan helpen om je zorgtaken goed te doen en vol te houden.
Lees hier meer

Kom je er niet helemaal uit?
Mantelzorg Nederland heeft een speciaal telefoonnummer voor naasten. Dat kun je bellen voor advies, bijvoorbeeld over wat je kunt doen als de zorg te veel wordt.
Ga naar de website

 

Ervaringsdeskundige

Daarnaast kunnen ouderverenigingen en patiënt- verenigingen je helpen. De mensen die daaraan zijn verbonden, begrijpen je vaak goed omdat ze hebben te maken met een vergelijkbare situatie.

 

Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.