Webinar 3: Ouders - Wie wil je (nog) meer zijn?

Alles is Anders?! Over-leven met zorg Ouders aflevering 2

Wie wil je (nog) meer zijn?

In het derde webinar kijken we naar de toekomst en stellen we onder meer de vraag: Wie wil je (nog) meer zijn? Meer ouder, meer vriend(in), meer sporter? Hoe ziet jouw toekomst eruit en hoe ga jij je zorgrol overdragen/vormgeven?

Te gast zijn Vader Joep Teunissen en moeder Saskia Ruiver. Joep heeft een eigen bedrijf en is vader van twee jongvolwassen dochters. Zijn jongste dochter heeft een beperking. Ze heeft veel ondersteuning nodig en hij neemt een groot deel daarvan voor zijn rekening. Ook zij zijn op een punt beland waar ze op zoek gaan naar een nieuwe woonplek voor haar. Welke gevolgen zal dat hebben voor ieders leven? Saskia Ruven heeft een eigen praktijk en is moeder van 3 kinderen in de leeftijd van 15 tot 20 jaar. Haar middelste kind heeft het Syndroom van Down. Zo langzamerhand is de tijd rijp om uit te kijken naar een goede woonplek voor hem. Dat is natuurlijk van invloed op haar toekomst en die van de andere leden van het gezin.

Naast onze hoofdgasten geeft Mirjam Kleijweg informatie over Plan B. Mirjam is vrijwilliger bij Plan B. Hiernaast is ze ook ervaringsdeskundige ouder omdat ze een zoon met het syndroom van Down heeft. Naast onze hoofdgasten geeft Mirjam Kleijweg informatie over Plan B. Mirjam is vrijwilliger bij Plan B. Hiernaast is ze ook ervaringsdeskundige ouder omdat ze een zoon met het syndroom van Down heeft.. Plan B draagt bij aan het voortzetten van een goed leven voor de persoon met een beperking. Ook als ouders een stapje terug moeten of willen doen. Hoe worden zaken die je als ouder belangrijk vindt en waar je kind aan hecht, voortgezet? Een vrijwilliger helpt ouders Plan B (een overzicht van allerlei domeinen in het leven) in te vullen. Iedereen kan dat op zijn eigen manier doen. Minstens zo belangrijk is dat samen gekeken wordt welke mensen je zou willen en kunnen betrekken bij het leven van je zoon of dochter. 

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van deze tweede aflevering? Stel ze onderaan deze pagina of via info@schouders.nl en we antwoorden je zo snel mogelijk!

Vorige afleverigen

Heb je de eerste aflevering van dit drieluk gemist? Kijk hem hier terug.

In de eerste aflevering van dit drieluik keken we terug naar de tijd voordat alles(!?) veranderde bij de komst van je kind met zorg. Verhalen over wie je ook bent (was?) en wat je allemaal deed. Te gast zijn Jeannine van Echtelt en Rob van Eijbergen.  Jeannine is moeder van een zoon en een dochter. Haar zoon Wessel is 14 en heeft CVID en ASS. Rob is vader van twee zoons. Zijn zoon Oscar is 13 en heeft het Smith Magenis Syndroom.

Heb je de tweede aflevering van dit drieluik gemist? Kijk hem hier terug.

In het tweede webinar kijken we naar het naar het leven nu. Hoe houd je de balans tussen zorg, leven en werk? Te gast is Marike van Weelden moeder van Jons (20 jaar) en Bieneke (22 jaar). Jons heeft een zeer ernstige verstandelijke beperking en een vorm van autisme. Marike speelt ook de hoofdrol in de theatervoorstelling ‘Lastige Ouders’. We praten met haar over de balans tussen leven en overleven en kracht en kwetsbaarheid. Ook praten we met haar kort over het beschermen of betrekken van haar dochter Bieneke bij de zorg. Dochter Bieneke schuift aan het einde ook kort aan.

Halverwege de uitzending praten we met Clientondersteuner Judith Heukers over haar werk als Clientondersteuner.

Ter inspiratie: podcastserie Mensenmensen

Vooral de tweede podcast sluit aan op ons thema in het laatste webinar van ons drieluik.

Mensenmensen is een podcastserie voor iedereen die zich afvraagt hoe ouders van een kind met een beperking omgaan met de vaak levenslange zorg en verantwoordelijkheid voor hun kind. Wat betekent dat voor hun leven en wat als zij het niet meer kunnen? in In deze podcastserie gaat Wil Molenaar in gesprek met ouders en familieleden over allerlei aspecten die bij het goede leven horen.

MensenMensen, Aflevering 1: Een goed leven
In deze eerste aflevering maak je kennis met een tweetal ouders en een zus. Zij vertellen over het leven van hun kind/zus, wat dit voor henzelf betekent en hoe zij aankijken tegen een goed leven voor haar.
 

In aflevring 2 praten de ouders en zus uit aflevering verder over de toekomst. Wie gaat er voor zorgen dat mijn kind, later als ik het niet meer kan, een goed leven kan (blijven) leiden. Hoe hebben zij dat aangepakt?

In aflevering 3 delen twee ouders hun ervaringen over het sociale leven van hun zorgkinderen. Bijna iedereen vindt het vanzelfsprekend om een paar goede vrienden te hebben en daarnaast veel anderen te kennen. Hoe zit dat met mensen met een beperking?