Podcast: Een carrière en een gehandicapt kind? Die gaan wèl samen

Wie een kind met een beperking krijgt, ziet alle carrièreplannen al in duigen vallen. Is dat schrikbeeld terecht? Niet persé, weet Minke Verdonk uit ervaring. Als orthopedagoog werkt ze met ‘zorgintensieve’ kinderen én ze is moeder van zoon Kasper (10) met een zware spastische beperking. In de nieuwe Intermediair Podcast ‘Work in Progress’ vertelt ze hoe het is om die zorg en werk te combineren. 

Wie daarover kan meepraten is medepresentator Jan Meijroos zelf. Hij vertelt open over zijn zoon. 

Een carrière: die heeft Minke zeker. Ze was voor de geboorte van haar zoon onderzoeker maar het projectmanagement dat daarbij hoorde, kon niet in twee werkdagen per week. Ze besloot zich professioneel te specialiseren in gehandicapte kinderen, en neemt daarin haar persoonlijke ervaring als moeder mee. 

Nu is ze trainer, adviseur, organiseert congressen en schrijft adviesboeken voor ouders en hulpverleners. Alles in haar zelf georganiseerde tijd. En ja, ook zij komt vaak tijd tekort. Is het niet egoïstisch, zeggen sommige mensen, dat ze ook voor zichzelf kiest? ‘Werk is een buffer, een plek waar ik mezelf kan zijn’, zegt ze. ‘Als je te ver van jezelf af raakt, wie word je dan?’

Natuurlijk is de combinatie zwaar. Uit onderzoek blijkt dat 75 procent van de ouders van een kind met een beperking minder gaat werken en dat 60 procent een burn-out krijgt. Het zijn niet alleen de vele uren zorg, ziekenhuisbezoek en het rekening houden met de rolstoel. Het is ook de emotionele impact, het verdriet om wat nooit zal kunnen. Van een tegenslag thuis kun je ook op kantoor uit balans zijn.

Maar Minke weet ook welke meerwaarde zulke ouders te bieden hebben. In hun schaarse werktijd kiezen ze veel bewuster voor het werk dat ze willen doen. Ze zijn voor werkgevers heel betrokken werknemers. 

En je bedenkt het niet, maar door hun kind trainen ze heel bruikbare competenties. Minke heeft met twintig verschillende hulpverleners te maken, van de speciale school tot de rolstoelenmaker. 'Inmiddels kan ik heel snel schakelen, goed anticiperen, aansturen, overleggen, plannen. En ik kan nu heel diplomatiek zijn om dingen voor elkaar te krijgen.'

Bron: Intermediair

Met dank aan: Minke Verdonk

Luister de podcast hieronder via SoundCloud of via iTunes.

Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.