Zorg

Heb je zorgen over het gedrag of de ontwikkeling van je kind? Een specialist kan je helpen met de zoektocht naar een mogelijke diagnose: vaak een langdurig proces. Als je eenmaal een diagnose hebt, kan dit voor veel opluchting en duidelijkheid zorgen. Maar je kunt je er juist ook verdrietig door voelen.

Of er nu wel of niet een diagnose is, elk kind heeft andere zorg nodig. Wie weet zijn er mensen in je eigen omgeving die je kunnen helpen. Met de juiste verwijzing kun je verschillende soorten professionele begeleiding en zorg krijgen. Maar ook jijzelf als ouder kan een steuntje in de rug goed gebruiken. Een open en eerlijke samenwerking met de zorgverleners en professionals die je nodig hebt voor ondersteuning, werkt als er sprake is van een gelijkwaardige en respectvolle relatie. Zo bereiken jullie het meest en krijgt jouw kind de beste zorg.

Via onderstaande blokken vind je meer informatie die (Sch)ouders te bieden heeft over het thema Zorg.

Ontmoeten & Delen

Ervaringsverhalen - Zorg

Ervaringsverhalen van ouders over Zorg.

Ontmoeten & Delen

Gefilmde Ervaringsverhalen - Zorg

Openhartige filmpjes met ervaringsverhalen van ouders over Zorg.

Kennis & Informatie

Artikelen - Zorg

Kennis & Informatie

Informatie over ouderschap met een zorgkind - Zorg

Zorg en professionals en het zoeken en vinden van een diagnose.

Kennis & Informatie

Kennisbank - Zorg

Informatie in de Kennisbank over Zorg.

Kennis & Informatie

Je kind wordt 18

Wat moet je regelen?

Ontmoeten & Delen

Als je kind niet zelf kan beslissen

Een boek met informatie en tips voor ouders die namens hun kind behandelbeslissingen moeten nemen.

Ondersteuning & Advies

Met de robot AV1 ben je nooit alleen

Via de AV1 robot kunnen kinderen met een langdurige ziekte toch meedoen aan activiteiten. Ze kunnen de robot bedienen vanuit hun ziekbed. Zo kunnen ze in contact blijven met hun klasgenoten, familie en vriendjes en hoeven ze nooit meer een schooluitje, een verjaardag thuis of een sportwedstrijd te missen.

Ondersteuning & Advies

Care For Life

Care For Life is een goed doel dat zich inzet voor kinderen die chronisch, levensbedreigend, terminaal ziek of gehandicapt zijn. Care For Life biedt steun op het gebied van medische zorg en hulpmiddelen, educatieve ondersteuning of het uit laten komen van mooie wensen. De hulp die zij bieden is specifiek gericht op individuele hulpbehoevende kinderen. 

Ondersteuning & Advies

Gids voor ouders na de diagnose

Wat betekent deze diagnose? Wat kan ik allemaal verwachten? Is het wel oké dat ik me voel zoals ik me voel, of hoe ik ermee omga?’ Na de diagnose van je kind heb je heel veel vragen en/of ga je op zoek naar hulp, begrip en steun. Dat is heel normaal. In deze gids lees je wat je moet weten, wat je kunt doen en vooral: dat je er als ouder niet alleen voor staat.

Ondersteuning & Advies

Gids voor ouders na de diagnose - Hoofdstuk Zorg

Ondersteuning & Advies

Groei-wijzer

Het gebruik van de Groei-wijzer nodigt uit om met je kind in gesprek te gaan en samen te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn en of er ontwikkeling of stagnatie plaatsvindt. 

Ondersteuning & Advies

In Gesprek Met

In gesprek met een professional

Ondersteuning & Advies

KLIK

KLIK is een web gebaseerde methode waarmee kwaliteit van leven, psychosociaal functioneren en symptomen van kinderen die onder behandeling zijn (geweest) in een ziekenhuis en diens ouders, systematisch in beeld kan worden gebracht. Met de KLIK methode kunnen problemen vroegtijdig worden gesignaleerd en besproken en relevante interventies worden aangeboden.

Ondersteuning & Advies

Veine Magazine

Een magazine zijn waar ouders en anderen die dagelijks omgaan met zorgkinderen positieve en praktische handvatten krijgen om kinderen nog beter te begeleiden en te stimuleren tot ontwikkeling. 

Ondersteuning & Advies

Plan B

Plan B helpt bij het in kaart brengen van de benodigde zorg voor je kind. Zowel voor wanneer je er als ouder niet meer bent als voor wanneer je de zorg tijdelijk overdraagt.

Ondersteuning & Advies

Zorg-Werk-Leven balanstool

Als ouder van een zorgkind loop je een groot risico op overbelasting. Met de digitale ‘Zorg-Werk-Leven balanstool’ van Kind & Ziekenhuis helpen we je, je evenwicht beter te bewaren of terug te vinden. Gratis beschikbaar op elk gewenst moment.

Ondersteuning & Advies

Tool: "Wat als ik het niet meer kan?"

Wie zal mijn plaats innemen als ik het niet meer kan? Aan wie kan ik het overdragen? En hoe pak ik dat aan?

De tool ‘Wat als ik het niet meer kan?’ wijst je de weg naar informatie, organisaties, hulpmiddelen en websites die kunnen helpen bij de beantwoording van deze vragen.