Wat gaat er mis in de hulpmiddelenzorg?

De afgelopen vier jaar besteedde het BNNVARA televisieprogramma Kassa aandacht aan mensen met hulpmiddelen die te maken hebben met onnavolgbare bureaucratie in de zorg.

In 2015 werd de zorg in Nederland rigoureus veranderd. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) ging over in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Jeugdwet (Jw), Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Daardoor ben je nu, als je hulpmiddelen hebt, afhankelijk van je gemeente, je zorgverzekeraar, de leverancier en nog enkele andere partijen. En hier gaat veel mis. Vele mensen met hulpmiddelen wachten door deze problemen vaak maanden op een hulpmiddel waar ze afhankelijk van zijn. 

“HET MOET SIMPELER”

Staatssecretaris Martin van Rijn, van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zat in 2015 bij Kassa in de studio. Hij vertelde toen dat het niet de bedoeling was dat mensen in strijd zouden moeten met de gemeente. "Een wet is nu eenmaal niet meer dan letters zwart op wit op papier en in de praktijk is het een heel ander verhaal. Het is heel belangrijk dat burgers begrijpen waar ze wel en niet recht op hebben, dat ze zorg op een simpele manier kunnen aanvragen.” Hij gaf toe dat de het regelen van de zorg voor de mensen het afgelopen jaar veel tijdrovender en ingewikkelder was geworden. “Het moet simpeler”, vertelde hij.

WANHOPIG WACHTEN OP EEN HULPMIDDEL

Kassa ontving ook de afgelopen weken weer luide noodkreten van mensen die wanhopig wachten op hun hulpmiddel en ging bij ze op bezoek. Vanwege al deze problemen is Joyce een petitie gestart.

HOE GROOT IS HET PROBLEEM?

Kassa plaatste een enquête op haar site en deelde deze op sociale media. Hierop kwamen binnen een halve week tijd bijna achthonderd reacties binnen. Dat deed het vermoeden bevestigen: er spelen een groot aantal problemen in de hulpmiddelenzorg.

In 477 gevallen speelden de problemen in de afgelopen 12 maanden. Zij hebben onder meer problemen met gebrek aan maatwerk (61 procent), slechte bereikbaarheid van de klantenservice (41 procent) en lange wachttijden en levertijden (87 procent). Bijna driekwart (74 procent) van de mensen die het afgelopen een probleem hadden zegt een half jaar of langer op het hulpmiddel te hebben gewacht. Afstemming tussen cliënten, gemeenten en leveranciers en de samenwerking tussen gemeenten, verzekeraars en het zorgkantoor onderling verloopt vaak ook niet goed.

TIJD VOOR ACTIE

Kassa besloot dat het tijd werd voor actie. Om het probleem aan te kaarten bij de gemeenten, de leveranciers en bij de regering maakte Kassa een zwartboek en start nu een actie op sociale media onder #RegelHet.

In het zwartboek staan honderd verhalen van mensen met hulpmiddelen uit allerlei gemeenten in Nederland die het afgelopen jaar tegen onbegrijpelijke problemen aanlopen. Dit zwartboek is aangeboden bij minister Hugo de Jonge en verschillende leveranciers van hulpmiddelen. Door het boek lijken zij eindelijk tot het besef te komen dat er iets moet gebeuren.

#REGELHET

Vind je het bovenstaande ook problematisch? Kom dan in actie met #RegelHet. Je kunt op verschillende sociale media in actie komen.

Op Facebook kun je het bericht van Kassa delen.
Op Instagram kun je onder het laatste bericht van Hugo de Jonge, onze minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, #RegelHet plaatsen.
Op Twitter kun je een bericht met #RegelHet en hierin Hugo de Jonge taggen (@hugodejonge).  

 

REACTIES

Hier vind je de schriftelijke reactie van Hugo de Jonge.
Hier vind je de schriftelijke reactie van Firevaned.
Hier vind je de schriftelijke reactie van het Hulpmiddelencentrum.
Hier vind je de schriftelijke reactie van Welzorg.
Hier vind je de schriftelijke reacties van leveranciers op de individuele problemen die in de studio werden besproken.
De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) wilde geen reactie geven

#RegelHet

Kijk hier de volledige uitzending van Kassa terug.

1 reactie

Smith Geplaatst op 9 aug. 2021 19:05:53
3

Wat vind je ervan? Laat hier je reactie achter.