Schouders
  • MENU
Anders dan 'normaal'
Sport en hobby
Passend onderwijs
Werk en dagbesteding

Herontdek jezelf weer in dit interactieve drieluik

Alles is Anders!? Over-leven met zorg

  • Wie was je ervoor?

  • Wie ben je nu?

  • Wie wil je (nog) meer zijn?

In 2021 hebben we dit drieluik als livestream uitgezonden. Op deze pagina's kun je alle delen terugkijken.

Jullie weten hoe het is om als ouder of brus te leven met een zorgkind.

Elk gezin heeft als uitdaging om werk-leven-opvoeden in een goede balans te houden. Wanneer er binnen het gezin een kind is met een zorgvraag - en alles wat daar verder bij komt kijken - wordt  het opnieuw vinden en behouden van de juiste balans een nog grotere uitdaging. Bij ouders met een zorgkind komen relatieproblemen en burn-outs bovengemiddeld vaak voor. De diagnose, het verwerkingsproces, het leren omgaan met de situatie en het zorglandschap zijn voor ouders een extra belasting. Ook kunnen ouders van zorgkinderen emotioneel zwaarbelast worden doordat er disbalans ontstaat tussen de zorgtaken en de kwaliteit van onder meer relaties, werk, vrije tijd en financiën. Vaak is het moeilijk dit alles met elkaar te combineren.

Wist je dat los van de impact op ouders ook de brussen zwaarbelast worden wanneer zij opgroeien in een zorggezin?

  • broers en zussen hebben een grote impact op elkaars welzijn en ontwikkeling

  • brussen lopen een tot 3 keer verhoogd risico op het ontwikkelen van eigen psychische problemen

  • het gezin functioneert slechter als ouders de diagnose niet erkennen en zo meer op brussen leunen

  • brussen blijven liever onzichtbaar om het gezin te verlichten

  • lotgenotencontact is essentieel ter compensatie van verlies aan aandacht en tijd van ouders

Vanaf het moment dat je ouder of brus werd van een zorgkind werd alles anders. Is dat ook zo of lijkt dat maar zo? In onze webinars gaan we in op deze vraag en willen we jullie inspireren en (informatieve) ondersteuning bieden.

Afleveringen voor ouders

Afleveringen voor brussen

Over Anjet van Dijken

Anjet van Dijken is journalist en eigenaar van brussenboek.nl en WEC/ARE Company, een mantelzorg communicatiebureau. Anjet is 19 jaar als haar ouders kort na elkaar overlijden en ze alleen staat in de zorg voor haar drie jaar oudere broer Jalbert. Hij is blind, heeft een licht verstandelijke handicap en PDD-NOS. De zorg voor haar broer valt Anjet erg zwaar. Ze zoekt een balans tussen de zorg en het broer en zus zijn.

Op haar 30e jaar wil ze weten hoe anderen dat doen. 'Of ben ik de enige die het lastig vindt?' vraagt ze zich angstig af. Ze vindt geen enkel boek over brussen, wel informatie. Daarop schrijft ze het eerste broers- en zussenboek. Dit leidde tot meer bewustwording, kennis, en onlangs de start van de Brussen Erbij Beweging, een brussen collectief en community. Anjet is getrouwd en moeder van 3 kinderen.

Over Wil Molenaar

Wil is al meer dan 15 jaar actief als kwaliteitsonderzoeker, gespreksleider, organisator, trainer en adviseur in welzijn en zorg. En hiernaast ook Brus. 

In 2004 maakte Wil kennis met Sociale Rol Versterking (SRV). Tot op de dag van vandaag inspireert haar dat. En het helpt haar om handen en voeten te geven aan vragen die zij in haar werk en privé tegenkomt. Bijvoorbeeld waarom veel mensen die ondersteuning krijgen zo weinig mensen om zich heen hebben. Hoe komt dat toch? En nog veel belangrijker; hoe kun je daar verandering in te brengen? Denken en handelen vanuit sociale rollen in plaats van activiteiten kan daar bij helpen is haar ervaring. Ook als het gaat om mensen die heel veel ondersteuning nodig hebben. Mensen zijn niet hun beperking; ze hebben (ook) een beperking.

Wil onderzoekt graag samen met alle betrokkenen wat de mogelijkheden zijn. Vanuit haar bedrijf Wils-kracht geeft ze workshops en coacht ze mensen die ermee aan de slag gaan.