Schouders
Kind & Ziekenhuis
  • MENU
Anders dan 'normaal'
Passend onderwijs
Werk en dagbesteding

Netwerk

Voor een kind met een beperking, aandoening of ziekte zorgen is niet altijd makkelijk. Het is dan fijn wanneer je begrip en steun krijgt vanuit je omgeving.

Ook je netwerk leeft met jullie mee. Ook zij kunnen verdriet hebben over hun kleinkind, neefje of nichtje of het kindje van hun goede vriend of vriendin. Helaas ben jij niet degene die hen daarbij kan ondersteunen en het is ook goed daar je grenzen in aan te geven. Ze kunnen steun vinden bij elkaar en misschien bij anderen uit hun netwerk die iets soortgelijks hebben meegemaakt, maar jij hebt je eigen verdriet.

Steun

Om steun te krijgen is het belangrijk om met elkaar te praten. Geef je behoeftes aan en wees open naar anderen toe. Probeer vooral ook aan te geven wat mensen wel voor je kunnen betekenen, waar ze rekening mee moeten houden en misschien wel waar jullie als gezin behoefte aan hebben. Misschien helpt het als iemand een gezonde, warme maaltijd voor jullie maakt of familie wil oppassen op de broertjes en zusjes uit het gezin. Op die manier geef je anderen de kans om jou te helpen en hun verdriet om te zetten in iets positiefs.

Op de hoogte houden

Communiceer uitslagen van testen, (ziekenhuis)onderzoeken en andere nieuwe informatie vooral ook op je eigen moment, wanneer jij er aan toe bent. En op je eigen manier: in een persoonlijk gesprek, via een groepsmail of bijvoorbeeld door het schrijven van een blog.