Schouders
Kind & Ziekenhuis
  • MENU
Anders dan 'normaal'
Passend onderwijs
Werk en dagbesteding

Sport en hobby

Wanneer je kind er toe in staat is, kan het heel leuk zijn om een eigen sport of hobby te hebben.

Wanneer je kind zorgintensief is, ben je misschien geneigd het extra te beschermen. Bijvoorbeeld uit angst voor blessures. Probeer je kind toch te stimuleren om te sporten want met de juiste begeleiding is sporten met een beperking heel goed mogelijk.

Sommige kinderen kunnen met hun aandoening of ziekte bij een reguliere sportclub terecht. Sommige reguliere sportclubs hebben teams speciaal voor kinderen met een beperking of aandoening. Maar ook als dat niet het geval is, is het fijn om te weten dat er óók dan een heleboel opties om te sporten zijn.  Je kunt kijken op Uniek Sporten waar je per regio kunt zoeken naar mogelijkheden voor aangepast sporten.

Ook bestaat FitKids, een fitnessprogramma door Nederland heen voor kinderen van 6 tot 18 jaar met een chronische ziekte, beperking of aandoening.

Natuurlijk zijn er nog veel meer opties bij jullie in de buurt. Zoek op termen als ‘aangepast sporten’ en ‘sporten met een aandoening’ en jullie eigen woonplaats. 

Hobby

Ook voor een hobby zijn er vaak mogelijkheden in je omgeving. Misschien vind je kind het wel leuk om bij de Scouting te gaan. Ook muziek maken, zang en dans kan erg leuk zijn. Ook zijn er clubs waar je kunt knutselen of spelletjes kunt doen. Soms staat er iets over inclusie op de website van de organisatie, maar mocht dit niet zo zijn neem dan contact op om de mogelijkheden na te vragen.

Zwemmen

Wanneer je kind niet mee kan doen met de regulieren zwemlessen zijn er genoeg andere opties. Zwemles hoeft niet altijd tot doel te hebben om een diploma te halen. Leren drijven kan ook heel nuttig zijn, en bovendien kan zwemmen ook gewoon heel ontspannend werken.
Check bij het zwembad bij jou in de buurt of er speciale opties zijn voor kinderen met een beperking of aandoening. Is dat niet het geval kun je vragen of het zwembad individuele zwemles aanbiedt. Dat kan een oplossing zijn.
Om veilig te zwemmen zijn er verschillende hulpmiddelen mogelijk. Denk aan een zwemkraag om het hoofd boven water te houden of speciale badkleding voor wanneer je kind niet zindelijk is.