Schouders
Kind & Ziekenhuis
  • MENU
Anders dan 'normaal'
Passend onderwijs
Werk en dagbesteding

Tijd besparen

Als ouder van een zorgintensief gezin ben je vaak heel druk, met de zorg maar ook met het regelen rondom de zorg. Je komt altijd tijd tekort. Waar tijdwinst te vinden is, is voor ieder gezin anders. Maar het is goed om te kijken hoe je taken anders kunt verdelen of uit handen te geven. Zorg er ook voor dat je in ieder geval niet jezelf of je relatie met je partner wegcijfert, Want die tijd heb je nodig om het zorgen vol te houden.

Een manier om te kijken welke taken op je bordje liggen, en welke je wellicht aan een ander kunt uitbesteden is 'BordjeVol'. Vaak kan je lokale mantelzorgsteunpunt of sociale wijkteam dit spel met je spelen en met je meedenken in oplossingen. Goede tip hierbij is dat je niet zaken uitbesteed waar je juist energie van krijgt. Hou je bijvoorbeeld van tuinieren, blijf dit dan zelf doen om energie te krijgen. Hou je juist niet van tuinieren, kijk dan of iemand in jouw omgeving je hierbij wil helpen. Denk bij dit uitbesteden ook aan vrijwilligersorganisaties in je woonplaats.

Huishoudelijke hulp

Het krijgen van hulp in de huishouding kan enorm helpend zijn. Gemeentes vergoeden niet zomaar huishoudelijk hulp. En soms wordt ervoor gekozen thuiszorg/opvang voor je kind te regelen zodat je zelf het huishouden kan doen. Wel hebben veel gemeentes de mogelijkheid mantelzorgers te ondersteunen door een korting te geven op huishoudelijke hulp. Hiervoor moet je contact opnemen met de gemeente waarin je woont.

Heb je PGB? Dat kun je ook inzetten voor huishoudelijke hulp.

Boodschappen doen

Overweeg eens of het online bestellen en laten bezorgen van boodschappen een optie is in jullie situatie. Met de komst van meerdere aanbieders zijn de kosten en minimale bestelbedrag lager geworden en kan het bezorgen van boodschappen best wat tijd schelen.