Schouders
Kind & Ziekenhuis
  • MENU
Anders dan 'normaal'
Passend onderwijs
Werk en dagbesteding

Anders dan 'normaal'

Het hebben van een beperking, ziekte of aandoening heeft onvermijdelijk een impact op hoe het leven van je kind eruit ziet. Het kan zijn dat je kind zich niet bewust is van de mate waarin hij of zij anders is, bijvoorbeeld omdat hij of zij nog te jong is of hiertoe het mentale denkvermogen mist. Maar je kind kan ook last hebben van de beperking, ziekte of aandoening, bijvoorbeeld doordat je kind pijn heeft, lichamelijk niet in staat is dingen te kunnen, strikte medicatie krijgt of een dieet moet volgen, of moeite heeft met het begrijpen van regels en sociale situaties.

Wanneer je kind zich bewust is van zijn of haar problematiek, ziekte of aandoening, en de beperkingen die dit met zich meebrengt, gaat ook je kind door een verwerkingsproces. Dit proces is nooit helemaal klaar, omdat je kind steeds weer nieuwe uitdagingen of reacties van anderen tegen kan komen. De fysieke pijn, het niet mee kunnen doen, langzamer zijn of het dingen niet begrijpen; je kind kan hier enorm van balen.

Begin op tijd met het uitleggen van de beperkingen van je kind aan je kind. Ook in simpele woorden is al veel uit te leggen. Belangrijk is dat je eerlijk bent ook al is dat niet altijd even makkelijk. Geef je kind vooral ook de ruimte om vragen te stellen.

Misschien is je kind een prater en hoor je als ouder waar hij of zij mee zit. Dit maakt het ook makkelijker om hierbij te kunnen ondersteunen. Wanneer je kind zijn gevoelens minder makkelijk onder woorden brengt, zich terugtrekt of niets laat merken, kan het goed zijn om hulp in te schakelen. Eventueel kan jouw zorgverlener je helpen met uitleggen of heeft hij suggesties voor websites waarin meer over de stoornis, ziekte of beperking uitgelegd wordt.