Schouders
Kind & Ziekenhuis
  • MENU
Anders dan 'normaal'
Passend onderwijs
Werk en dagbesteding

Zorg coördineren

Het coördineren van de zorg rondom je kind kan heel ingewikkeld en tijdrovend zijn. Je hebt afspraken voor therapieën, met artsen, en nog veel meer. Thuis kan er zorg nodig zijn in de vorm van thuiszorg of verpleegkundige hulp. Misschien hebben jullie soms een oppas of een logeerweekend. Het is handig als al die mensen op de hoogte zijn van hoe het gaat zonder dat je dat meerdere keren uitgebreid moet vertellen. Er zijn meerdere manieren om de coördinatie makkelijker te maken.

Er bestaan websites waar je met meerdere mensen samen zorg kunt plannen en organiseren. Bijvoorbeeld CarenZorgt en Familienet. Een andere, wat ouderwetsere, manier hiervan is natuurlijk een communicatieschrift.

Probeer meerdere afspraken op elkaar af te stemmen (bijvoorbeeld meerdere op een dag, of als je kind dat niet aankan juist ver genoeg uit elkaar zodat je niet elke dag heen en weer reist).

Je hoeft het niet alleen te doen!

Juist omdat de zorg zo complex kan zijn, is het fijn te weten dat je het niet alleen hoeft te doen. Er zijn verschillende organisaties die je kunnen helpen.

Lokaal:

  • Het wijkteamof het sociale team, van je gemeente is vaak je eerste aanspreekpunt bij vragen rondom de Wmo en Jeugdwet. Hij of zij kan je ook helpen met het aanvragen van de voorzieningen die hieronder vallen.

  • De cliëntondersteuner, ook wel OCO genoemd, is een persoon die naast je komt staan en je kan helpen bij het vinden van de juiste weg binnen de gemeentelijke regelingen. Deze kan ook ondersteunen in de gesprekken met je wijkcoach. Goed om te weten, de cliëntondersteuner is gratis en onafhankelijk!

Lokaal en landelijk

  • Een mantelzorgmakelaar kan je ondersteunen bij de regelgeving, maar bijvoorbeeld ook in gesprekken met een arts. De ondersteuning van een mantelzorgmakelaar is niet gratis, maar kan vaak voor een deel vergoed worden vanuit je aanvullende zorgverzekering.

  • De Wlz cliëntondersteuner kun je inzetten als je een Wlz indicatie hebt. De cliëntondersteuner is geen zorgverlener, maar helpt u om zorg of ondersteuning te organiseren. De onafhankelijke cliëntondersteuner is onafhankelijk van zorgorganisaties en kosteloos.

Als reguliere cliëntondersteuning niet voldoende is kun je in een aantal gevallen gebruik maken van een Metgezel. Zij kunnen nog meer regelwerk en organisatie uit handen nemen.