Schouders
Kind & Ziekenhuis
  • MENU
Anders dan 'normaal'
Passend onderwijs
Werk en dagbesteding

Overige kosten en vergoedingen

Naast de kosten voor de zorg komen ook bij andere onderwerpen kosten om de hoek kijken. Van aangepaste woning tot extra uitgaven. Op veel gebieden zijn er extra ondersteuningsmogelijkheden voor ouders. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning in de kosten voor aangepast materiaal voor sporten en bewegen, ondersteuning voor jou als mantelzorger en nog veel meer.

En soms loop je ook tegen uitdagingen aan die te maken met je eigen financiële situatie, bijvoorbeeld omdat je door je zorgtaken minder of niet kunt werken. Ook dan zijn er organisaties die je kunnen helpen.

Vergoedingen

In Nederland zijn er verschillende instanties die vergoedingen geven wanneer je een kind met een beperking hebt. Hieronder een lijst met een aantal van deze vergoedingen.

  • Luiervergoeding - kun je krijgen via de zorgverzekering. De regels verschillen per zorgverzekering maar vanaf een jaar of 3-5 wanneer je kind nog niet zindelijk is vanwege de handicap kun je mogelijk een vergoeding krijgen voor de luiers/incontinentiemateriaal.

  • OV-begeleiderskaart - wanneer een kind boven de 12 jaar niet zelfstandig met het OV kan reizen, kun je een OV-kaart krijgen voor een begeleider.

  • Ziekenvervoer - kun je onder bepaalde voorwaarden vergoed krijgen vanuit de zorgverzekering.

  • Mantelzorgcompliment - om jezelf of een andere mantelzorger iets extra's te geven. Dit wordt door de gemeente waarin je woont georganiseerd. Vaak moet je zelf bij de gemeente aangeven dat je hier aanspraak op wilt maken.

Per Nederlandse gemeente zijn er nog andere regels. Deze kun je vinden op de website van de gemeente. Je hoeft niet per se in een gemeente te wonen om gebruik te kunnen maken van hun aanvullende regels.

Lees meer over...

Fondsen en Stichtingen

In Nederland zijn er veel fondsen en stichtingen die je kunnen helpen bij het betalen van zaken die je nodig hebt in verband met de beperking of aandoening van je kind. Let erop dat de meeste fondsen alleen geld uitkeren voor aankopen die nog niet zijn gedaan. Het aanvragen van fondsen kan veel tijd in beslag nemen dus houd hier rekening mee. Een aantal zaken waarvoor er fondsen beschikbaar zijn, zijn bijvoorbeeld vakantie, een aangepast vervoersmiddel of studeren.

Zelf een stichting oprichten voor je kind kan ook. Wanneer je bijvoorbeeld geld wilt inzamelen voor een aangepaste auto of voor speciale behandelingen in het buitenland.