Schouders
  • MENU
Anders dan 'normaal'
Sport en hobby
Passend onderwijs
Werk en dagbesteding

Hulpmiddelen

Welk hulpmiddel er nodig is, kun je het beste samen met het zorgteam van je kind bekijken. Je kunt dan samen uitzoeken aan welke eisen een hulpmiddel moet voldoen. Vaak zijn er meerdere mogelijkheden. Helaas is het soms de gemeente of de zorgverzekeraar die bepaalt welk hulpmiddel er vergoed kan worden en welke niet. Ze vergoeden dan alleen hulpmiddelen die door een leverancier waarmee ze een contract hebben, worden geleverd.

Toch heeft het wel zin om door te zetten wanneer je ervan overtuigd bent dat een ander hulpmiddel geschikter is voor je kind. Ook bij een afwijzing van een hulpmiddel heeft het zin om hiertegen in beroep te gaan. Uiteindelijk is het meest belangrijke dat je een adequaat hulpmiddel krijgt en dat is niet altijd datgene wat de gemeente of zorgverzekering. Samen met het zorgteam van je kind kun je dan beargumenteren waarom je een specifiek hulpmiddel nodig hebt.

Als je zelf meer controle wilt over welk hulpmiddel je kind krijgt, dan kun je een hulpmiddel misschien via het persoonsgebonden budget vergoed krijgen.

Op Hulpmiddelenwijzer, De Hoogstraat, Regelhulp en op Scouters staan veel hulpmiddelen, onderverdeeld in verschillende categorieën. Wegwijzer OC specialiseert zich in ondersteunende communicatie. Ook kun je eens kijken naar Supportbeurs. Twee keer in het jaar organiseren zij een beurs op het gebied van hulpmiddelen. Je kunt daar alles zelf bekijken en testen.

Wil je ervaringen en tips horen van andere ouders? Kijk dan eens op deze Facebookgroep.
Soms ben je opzoek naar een specifiek hulpmiddel maar kun je dit nergens vinden. Kijk dan eens op Vinkennest, dit gezin heeft veel zelf gemaakt of bestaande hulpmiddelen aangepast en legt uit hoe jij dat ook kunt doen.

Wil je een hulpmiddel eerst uitproberen? Dit kun je aangeven bij de leverancier. Soms is er de mogelijkheid om iets voor een aantal weken uit te proberen.

Bij aflevering van een hulpmiddel legt degene die het komt brengen uit hoe het hulpmiddel werkt. Ook zal deze persoon het hulpmiddel instellen zodat het precies past voor jouw kind. Daarnaast kan een therapeut je ook uitleggen hoe een hulpmiddel werkt en samen met je kind trainen in het gebruik van het hulpmiddel.

Voor alle kinderen

Het kan leuk zijn om aangepaste dingen in huis te hebben die ook voor de andere kinderen in het gezin bruikbaar zijn. Er zijn veel websites waar je kunt kijken voor ideeen zoals Toys 4 2 hands, Barry Emons en Nenko