Schouders
  • MENU
Anders dan 'normaal'
Sport en hobby
Passend onderwijs
Werk en dagbesteding

Over ons

Ervaringskenniscentrum (Sch)ouders is een platform voor én door ouders van een jong of volwassen zorgkind. We delen kennis en ervaringen van ouders en professionals. Met die informatie kun jij je kind nog beter helpen. Je staat er niet alleen voor!

Bij ons vind je geen informatie over de beperking of ziekte van je kind. Daarvoor kun je terecht bij de arts of patiënten-organisaties. Wij geven je wel informatie over bijvoorbeeld;

  • de ondersteuning die je kunt krijgen

  • de combinatie van zorg en werk

  • aandacht voor je gezin

  • tijd voor jezelf

... en nog veel meer onderwerpen!

We delen ervaringen en tips van andere ouders. Alle informatie die we geven is er speciaal voor jou als ouder van een zorgkind.

Handige hulpmiddelen

Op de website vind je ook handige hulpmiddelen die samen met andere organisaties zijn ontwikkeld. Deze hulpmiddelen helpen je om een beter beeld te krijgen van je eigen situatie. Ze helpen je ook om een plan te maken voor de toekomst. Zo kun jij de controle en het overzicht houden over de zorg voor je kind.

Ontstaan

Ervaringskenniscentrum (Sch)ouders is opgericht door (voorheen) BOSK en Stichting Kind en Ziekenhuis.

(Voorheen) BOSK

(Voorheen) BOSK was de vereniging van en voor mensen met een aangeboren lichamelijke handicap. Ruim zestig jaar geleden opgericht als Bond voor Ouders van Spastische Kinderen. In 2019 is deze vereniging opgesplitst in 4 aparte verenigingen: CP Nederland, EMB Nederland, SBH Nederland en Schisis Nederland. Deze verenigingen vertegenwoordigen inmiddels ruim 35.000 personen met een aangeboren lichamelijke handicap en 20.000 ouders van kinderen met deze handicaps.

De vier verenigingen gaan uit van eigen kracht en van mogelijkheden. Sleutelbegrippen zijn zelfmanagement en empowerment. Ze geven informatie en advies over medische zaken, onderzoeken, therapieën, diëten, speciaal onderwijs of dagopvang, aangepaste vakanties, juridische zaken, regels en wetten.  Daarnaast stimuleren zij wetenschappelijk onderzoek en behartigen zij de belangen van haar leden bij overheden, verzekeraars en andere organisaties.

Stichting Kind en Ziekenhuis

Stichting Kind en Ziekenhuis is al ruim 40 jaar dé patiëntenorganisatie voor kinderen in de medische zorg. Kind en Ziekenhuis bevordert kind- & gezinsgerichte medische zorg vanuit het perspectief van het kind en het gezin in het ziekenhuis, thuis en elders.

De kinderstem en daarmee de rechten van het kind vertegenwoordigen wij vanuit de visie Handvest Kind & Ziekenhuis en Kind & Zorg. Kinderen zijn namelijk geen kleine volwassenen.

Bij alle activiteiten worden de Handvesten Kind & Ziekenhuis en Kind & Zorg en de ervaringen van kinderen en ouders als uitgangspunt genomen.

Het handvest Kind & Ziekenhuis, inmiddels een internationaal erkende ‘standaard’, is in overstemming met het VN-Verdrag over de rechten van het kind en staat bekend onder de naam ‘EACH Charter’.

Kind & Ziekenhuis vertaalt het VN-Verdrag in kinder- en ouderparticipatie om zo de zorg voortdurend te verbeteren en kind- & gezinsgerichter te maken.

Meer info? www.kindenziekenhuis.nl

De organisatie

Correspondentie

Ervaringskenniscentrum (Sch)ouders
Postbus 197, 3500 AD  Utrecht

Mail: info@schouders.nl

  • Bank: NL27 ABNA 0816 7224 20

  • Kamer van Koophandel: 67434185

  • RSIN: 856988248

Bestuur & directie

De a.i. directeur van Ervaringskenniscentrum (Sch)ouders is Bianca Hierck

Het dagelijks bestuur bestaat uit:

ANBI status

Stichting Ervaringskenniscentrum (Sch)ouders bechikt over een ANBI status. Voor meer informatie kun je contact opnemen via info@schouders.nl.

Financieel