Schouders
Kind & Ziekenhuis
  • MENU
Anders dan 'normaal'
Passend onderwijs
Werk en dagbesteding

Communicatie

Je kind communiceert door lichaamstaal, oogcontact, gebaren en klanken. Dat is allemaal communicatie. Daarbij is het belangrijk goed naar je kind te kijken en te luisteren.

Als de communicatie moeilijk is, dan kan een logopedist misschien helpen. Een logopedist kan bijvoorbeeld hulpmiddelen inschakelen om de communicatie makkelijker te maken.

Een lichaamsgerichte methode om letterlijk en figuurlijk contact te leggen is de ‘Bim-Werkwijze’.

ISAAC-NF is een Nederlands-Vlaamse organisatie die zich inzet voor de gebruikers van ondersteunende communicatie en het verzamelen van kennis hierover.

Op Hulpmiddelenwijzer staan heel veel hulpmiddelen; ook over communicatie. Een webwinkel speciaal voor communicatiehulpmiddelen is Eelke Verschuur. In Nederland is RDG Kompagne de grootste leverancier van spraakhulpmiddelen. Op hun website kan je zien wat er allemaal aan mogelijkheden zijn.

Wil je net iets meer dan alleen de hulpmiddelen? Dan kun je bijvoorbeeld kijken bij Stichting Milo, daar kan je kind bijvoorbeeld ook individuele behandeltrajecten volgen. Jikke van Ewijk biedt advies en training aan computergebruikers met een beperking.