Schouders
Kind & Ziekenhuis
  • MENU
Anders dan 'normaal'
Passend onderwijs
Werk en dagbesteding

Overlijden

Soms slaat een behandeling niet aan, bestaat er geen behandeling of is deze teveel voor je kind. De behandelaar zal dan een zogenaamd ‘slecht nieuws’ gesprek met jullie hebben, waarin hij vertelt dat hij jullie kind niet meer beter kan maken en dat het uiteindelijk daardoor zal komen te overlijden. Afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de leeftijd, van je kind zal hij of zij wel of niet zelf aanwezig zijn bij dit gesprek. Na dit nieuws staat je wereld op zijn kop. Sommige ouders geven aan ook opgelucht te zijn omdat er aan de onverdraaglijke onzekerheid een eind is gekomen.

We weten uit onderzoek dat het zowel het zieke kind als eventuele broertjes en zusjes helpt als zij geïnformeerd zijn over de feiten. Wanneer iedereen in het gezin op de hoogte is van het slechte nieuws, biedt dat de openheid om met elkaar te praten over wat de situatie met je doet. Hierdoor hoeven kinderen zich niet alleen te gaan voelen. Als ouder is het niet altijd makkelijk om over de dood te praten met je kinderen. Ouders die ervoor kiezen om dat wel te doen kijken hier achteraf positief op terug.

Zoals je als ouder je kind wilt beschermen, zo beschermen veel kinderen ook hun ouders. Soms is het goed om iemand uit je omgeving, of de leerkracht van school, te vragen om je kind tijdelijk extra aandacht te geven. Praten met een buitenstaander is soms gewoon gemakkelijker. In het ziekenhuis of de instelling werken mensen die je kunnen helpen hoe je als gezin met elkaar in contact blijft wanneer jullie slecht nieuws hebben gekregen.

Professionals die je ondersteunen

In dit proces kun je ondersteund worden door verschillende personen. Vanuit het ziekenhuis kun je terecht bij de geestelijk verzorger en het KinderComfortTeam.

Een rouw en verliestherapeut kan je ondersteunen vanaf het slecht nieuws gesprek tot na het overlijden. Hij of zij kan je ook ondersteunen met hoe je het nieuws kunt delen met je kind en andere kinderen, familieleden of bijvoorbeeld de klas van je kind.

In de laatste periode voor het overlijden krijg je wellicht ondersteuning van een kinderthuiszorg-organisatie. Naast zorg kunnen zij ook advies geven en meedenken in de verdere ondersteuning voor jou en je gezin.

Verder kan ook het sociale wijkteam van je gemeente met je meekijken welke extra ondersteuning geboden kan worden om je gezin te ondersteunen.

Het Netwerk Integrale Kindzorg (NIK) kan je helpen om alle zorg goed geregeld te krijgen en de juiste ondersteuning te krijgen voor jou en je gezin.

Op de website van Kenniscentrum Kinderpalliatieve zorg vind je veel informatie, ervaringsverhalen en handige informatie. Deze video over praten over de dood met kinderen is aanvankelijk gemaakt voor professionals, maar kan ook heel interessant zijn voor jou als ouder.

Op 'Zorg in uw buurt' vind je uitvaartorganisaties die gespecialiseerd zijn in kinderuitvaarten in jouw regio.

Websites rondom overlijden

Op deze websites vind je houvast voor je kind, jullie gezin en de omgeving. Je vindt er praktische informatie en onrete handreikingen om moed, energie en mooie momenten te kunnen vasthouden in een moeilijke tijd; 'Hou me vast’ en 'Vergeet me niet’.

Op ‘Ik mis je' vind je informatie voor ouders en broertjes en zusjes die te maken hebben gekregen met het overlijden van een kind. 'Ik mis je' biedt houvast voor het gezin en de omgeving tussen het overlijden en het afscheid, de dag van het afscheid en na het afscheid.