Zelfzorg
Zelfzorg kennen we vooral als (kleine) dingen die je voor jezelf kan doen om je beter te voelen. Maar zelfzorg omvat veel meer dan dat. Zelfzorg gaat meer over de behoeften die je hebt als ouder, en dat kan inderdaad een sportles zijn, maar het kan ook om hulp vragen zijn of rustig kunnen slapen omdat die ene mail verstuurd is. Het in fundamenteel belangrijk voor ouders om ruimte te hebben voor hun eigen behoeften om de zorg voor hun kind langdurig vol te kunnen houden.
Daarbij is het bij zelfzorg voor ouders van kinderen met extra zorg heel belangrijk dat er ook mentale én fysieke ruimte is voor zelfzorg. Dat betekent dat je als ouder in je hoofd de ruimte hebt om ergens anders aan te denken dan de zorg voor je kind én dat je daadwerkelijk tijd hebt in je agenda om iets anders te doen.
Belemmerend voor zelfzorg zijn het hebben van meerdere zorgtaken voor meerdere personen, maar ook zelfopoffering, het overslaan van rustmomenten en maar doorrennen en een overweldigende hoeveelheid zorgtaken.
Wanneer je over zelfzorg nadenkt kan je stilstaan bij de fysieke behoeften, emotionele behoeften en mentale behoeften. En daar activiteiten bij bedenken die daarbij aansluiten. Bijvoorbeeld afleiding van de zorgtaken, een fijne veilige plek buitenshuis hebben, energiegevende activiteiten ondernemen en tijd maken voor persoonlijke interesses.
.
Vragen die je jezelf kunt stellen
Ouder: Hoeveel tijd heb jij in een week om voor jezelf te zorgen? Wat onderneem jij in de tijd die je voor jezelf hebt om écht voor jezelf te zorgen en aan je eigen behoeften te voldoen? Wat maakt dat het (soms) niet lukt om goed voor jezelf te zorgen?
Zorgprofessional: Vraag je aan ouders wel eens wat ze doen om zelf overeind te blijven? Op welke manier ze daarvoor zorgen? Geef je ook wel eens tips waar ze hier meer over kunnen vinden? Bespreek je wel eens het belang van zelfzorg met ouders, en welke manier is dan voor jou passend gebleken?
'Zelfzorg gaat over zoveel dingen eigenlijk. Niet alleen het bekende yogalesje of blabla wat soms alleen maar een pleister voor het bloeden is. Maar misschien wel meer over wat er nou écht energie vreet, en of je dat kan veranderen. Maar vaak gaat het ook over of ik überhaupt wel de tijd heb om wat voor mezelf te doen. Of de mentale ruimte. Daarin kunnen anderen ook wel veel voor me betekenen. Naar me luisteren, meedenken, me iets aanreiken.'
Hou bij wat jou energie geeft
Zorg-Werk-leven balanstool
Via de link kom je op een aanmeldpagina. Na aanmelden kun je de tool gebruiken.