Schouders
Kind & Ziekenhuis
  • MENU
Anders dan 'normaal'
Sport en hobby
Passend onderwijs
Werk en dagbesteding

Aandacht voor brussen: mijn ervaring en ‘Broedels’

Ik ben Vera van den Akker, 23 jaar en ik heb een broertje met autisme. Ik ben dus een brus. Door mijn studie Pedagogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam ben ik betrokken geraakt bij het onderzoek naar het computerspel Broedels. Dit is een educatief computerspel speciaal voor brussen van 6 tot en met 9 jaar met een broer of zus met een verstandelijke of visuele beperking. In dit artikel vertel ik graag over mijn ervaring met het zijn van een brus, wat ik van het computerspel Broedels vind en hoe ik het vond om zelf als brus zijnde op bezoek te gaan bij jonge brussen.

Hoe het voor mij is om brus te zijn

Mijn broertje met autisme is twee jaar jonger dan ik, hoewel het voelt als een groter leeftijdsverschil. Ik heb mij altijd als grote zus gevoeld, waarbij ik veel verantwoordelijkheid voelde voor mijn broertje en vijf jaar jongere zusje. Meestal vond ik dit heel fijn, ik vond het leuk om op mijn broertje en zusje te passen en ze te helpen en daarbij veel verantwoordelijkheid te krijgen van mijn ouders, maar soms was het wel teveel. Ik heb het gevoel dat ik jong volwassen ben geworden en niet altijd echt kind heb kunnen zijn. Thuis lag de focus vaak op mijn broertje door zijn boosheid en moeites met dingen, wat zich uitte in veel ruzie. Hierdoor had ik het gevoel dat er weinig ruimte was voor mij. Dit kwam ook doordat ik heel goed ben geworden in ruzies oplossen en de mediator zijn, wat ervoor zorgde dat ik veel bezig was met iedereen blij houden en de sfeer weer goed te krijgen. Dit maakte vervolgens dat ik de druk voelde om zelf geen problemen te veroorzaken, zodat mijn ouders geen last van mij zouden hebben.

Dit klinkt allemaal een beetje negatief, maar er zit ook een positieve kant aan voor mij. Ik denk dat ik door deze ervaringen veel empathischer ben geworden, ik vind de gevoelens van anderen heel belangrijk en wil mensen graag helpen. Hierdoor vertrouwen mensen mij over het algemeen snel. Daarnaast heb ik door mijn ervaring nog meer de passie en ambitie om kinderen in ingewikkeldere gezinnen te helpen. Ik ben inmiddels in opleiding tot forensisch orthopedagoog en hoop in die rol gezinnen met verschillende problematieken te kunnen helpen. Daarbij wil ik graag oog hebben voor brussen, omdat ik uit ervaring weet dat zij vaak onderbelicht blijven en de aandacht vooral uitgaat naar het kind dat extra zorg nodig heeft.

Verbinding

Ik denk dat mijn ervaringen voor veel brussen herkenbaar zijn. Tijdens mijn onderzoek kwam ik aspecten uit mijn ervaringen tegen, dat brussen bijvoorbeeld vaak sneller volwassen worden en empathischer zijn door hun broer of zus met een beperking. Daarnaast kwam ook veel naar voren dat er weinig aandacht is voor brussen en bij de begeleiding van gezinnen de focus vooral ligt op het kind met problemen. Dit is een belangrijke reden waarom ik het computerspel Broedels zo goed vind, omdat hierbij de aandacht even helemaal gericht is op de brus. Het is een heel mooi en leuk spel, waar brussen onder andere leren hoe ze om kunnen gaan met hun emoties, dat ze om hulp mogen vragen als ze ergens tegenaan lopen en waarin ze ervaren dat ze niet de enige zijn die zich zo voelen of die bepaalde dingen meemaken.

Een onderdeel van mijn betrokkenheid bij het onderzoek naar het computerspel Broedels bestond uit het bezoeken van brussen die het spel gingen spelen, om met hen vragenlijsten in te vullen. Dit heb ik als heel waardevol ervaren, omdat het voor mij als brus heel bijzonder was om jonge brussen te ontmoeten en hun ervaringen te horen. Ik vond het heel mooi om mijzelf in de brussen te herkennen en te merken dat brussen ook een beetje met elkaar verbonden zijn door de dingen die ze meemaken.

Tijdens mijn bezoeken merkte ik aan de brussen dat ze echt iets hebben gehad aan het spel. Als het spel Broedels toen ik klein was al bestond had ik het heel fijn gevonden, ik denk dat ik er veel van had kunnen leren. Het gevoel dat je niet alleen bent en dat je gewoon om hulp mag vragen en er mag zijn heb ik wel een beetje gemist. Ik zou het dan ook aan alle brussen aanraden!

Op dit moment wordt er nog steeds onderzoek gedaan naar het computerspel Broedels. Wil je meer weten over dit computerspel, of je aanmelden om mee te doen aan dit onderzoek? Kijk dan op www.brussengame.nl of mail onderzoeker Linda Messemaker-Veerman via info@brussengame.nl.