Schouders
Kind & Ziekenhuis
  • MENU
Anders dan 'normaal'
Passend onderwijs
Werk en dagbesteding

Organisatorische factoren

Hoe de zorg geregeld is voor een kind heeft een grote invloed op de ouder. Slechte organisatie van de zorg wordt gezien als een risicofactor voor burn-out. Bijvoorbeeld door de fragmentatie, afwezigheid of het niet passend zijn van de zorg. Dit legt een grote druk op ouders. Ook de wet- en regelgeving wordt vaak als onduidelijk, complex, en bureaucratisch ervaren, wat leidt tot veel papierwerk en overleggen voor ouders. Ouders moeten vaak aantonen dat hun kind zorg nodig heeft, en voelen zich daarin gewantrouwd, alsof ze continu moeten vechten voor de juiste zorg. Ook past de zorgbehoefte van sommige kinderen niet binnen de standaard wet- en regelgeving, wat het extra moeilijk maakt voor ouders. Al deze factoren vormen een risico voor de ouder om burn-out te raken.

Daar tegenover staat dat als de zorg voor een kind en gezin goed geregeld is en soepel loopt dat dat een ouder beschermt tegen een burn-on. Het geeft een ouder de ruimte om te ontspannen en niet alleen maar met de zorg en het zorgsysteem bezig te zijn. Passende zorg, kunnen vertrouwen op zorgprofessionals en begrijpelijke regelgeving geeft ouders stabiliteit en veerkracht.

.

Vragen die je jezelf kunt stellen
  • Ouder: Hoe is de zorg voor jouw kind georganiseerd? Wat zou je kunnen doen om de zorg eventueel passender voor jullie te maken? Wie kan je daarbij om hulp vragen?

  • Zorgprofessional: Vraag je aan ouders hoe het gaat met het organiseren van de zorg voor hun kind? Wat doe je zelf om de organisatie van die zorg voor de ouder te vergemakkelijken? Op welke manier houd je daar rekening mee?

'Het is een beetje als verdwaald zijn in een grote onbekende stad. Óveral zijn wegen, grote kleine, doodlopende. Het helpt dan heel erg als de ontwerpers een overzichtelijk wegennetwerk maken en duidelijke wegbewijzering.'

'De bureaucratie hier in Nederland is zo dat ik de ene helft van mijn tijd kwijt ben aan de zorg voor mijn kind en de andere helft van de tijd ben ik kwijt aan alle administratie die daarbij hoort.'

Tips voor...

Ouders

Organiseer je administratie: Houd een overzichtelijk systeem bij voor alle benodigde documenten en afspraken. Dit kan een fysieke map zijn of digitaal met apps zoals Google Drive of OneNote.

Gebruik technologie: Apps en digitale hulpmiddelen kunnen helpen bij het plannen en bijhouden van zorgafspraken, medicatie en andere belangrijke zaken.

Tips voor...

Naasten

Praktische hulp: Bied aan (en wacht niet altijd op een vraag vanuit de ouder) om te helpen met taken zoals boodschappen doen, koken of oppassen. Dit geeft ouders wat ademruimte. Je kan ook aan bieden om mee te gaan naar zorgafspraken of vergaderingen als extra steun.

Luisteren: Soms hebben ouders gewoon iemand nodig die naar hun verhalen en zorgen luistert zonder oordeel.

Educatie: Probeer meer te leren over de zorgbehoeften van het kind en de bijbehorende bureaucratie om beter te begrijpen wat de ouders doormaken.

Tips voor...

Professionals

Bureacratische verlichting: maak eenvoudige en duidelijke wetgeving, én geef daarin ruimte voor individuele behoeften. Verminder de bureaucratie voor ouders en zorgprofessionals door procedures zo in te richten dat niet elke keer dezelfde informatie opnieuw aangeleverd moet worden.

Zorg dat informatie rondom zorg op één plek te vinden is.

Het moeten registreren van zaken gaat ten koste van tijd die een zorgverlener voor een kind kan zorgen. Vind daar een betere balans in.