Schouders
Kind & Ziekenhuis
  • MENU
Anders dan 'normaal'
Passend onderwijs
Werk en dagbesteding

Je partner

Het kan zijn dat je partner op een heel andere manier omgaat met de aandoening, beperking of ziekte van jullie kind dan jijzelf. Je kunt bijvoorbeeld een andere mening hebben over de meest geschikte therapie en het tempo waarin je onderzoeken wilt doen. Of een ander idee hebben over de manier waarop de zorg verdeeld kan worden, in combinatie met werk en vrije tijd. Probeer vooral goed met elkaar te blijven communiceren, te luisteren naar elkaars argumenten en compromissen te sluiten waar dit kan. Een idee is om samen het spel 'Bordjevol' te spelen. Dat geeft mantelzorgers spelenderwijs inzicht in hun energievreters en -gevers, welke veranderingen wenselijk zijn en wie daarbij kan helpen.

Emoties

Je partner kan anders omgaan met zijn of haar emoties en het verwerkingsproces. Probeer elkaar hiervoor de ruimte te geven, ook als je helemaal niets van de ander zijn ideeën begrijpt. Probeer de ander niet te veroordelen: terugtrekken bijvoorbeeld, betekent niet dat het je partner niets kan schelen. De een vindt het prettig om er veel over te praten, terwijl de ander liever verwerkt in stilte of door iets actiefs te gaan doen.

Wanneer je merkt dat je partner behoefte heeft om met een professional te praten over zijn of haar gevoelens kan hij of zij terecht bij de huisarts. Somige huisartsenpraktijken hebben ook een praktijkondersteuner. Met hem of haar kun je vaak ook praten over hoe je je voelt. Dit kan een laagdrempelige manier zijn van hulp.

De huisarts of de praktijkondersteuner kan je ook verder verwijzen. Of jullie deze psychische hulp of therapie zelf moet betalen hangt af van jullie (aanvullende) verzekering.

Het zorgteam van je kind is er in principe voor de ondersteuning van jouw kind. Maar je partner kan altijd bij hen aangeven dat hij of zij opzoek is naar hulp voor zichzelf. Een maatschappelijk werker kan hier bijvoorbeeld suggesties in doen en vertellen waar bepaalde hulp gevonden kan worden.

Als je hulp nodig hebt omdat het niet lukt samen, kun je naar de huisarts gaan. Die kan jullie bijvoorbeeld doorverwijzen naar een psycholoog voor individuele therapie of voor therapie samen. Of je deze hulp zelf moet betalen of niet, hangt af van je (aanvullende) verzekering. 

Tijd voor elkaar

Vrije tijd voor jullie samen is heel belangrijk, en schiet er misschien wel het snelst bij in. Het vraagt nu veel meer voorbereiding. Het is fijn als er iemand uit je netwerk af en toe kan oppassen maar er zijn ook verschillende manieren waarop de zorg thuis tijdelijk van jullie overgenomen kan worden door een professional.

Ook bestaat er de gratis Zorg-Werk-Leven balanstool die je kan helpen om inzicht te krijgen in de indeling van jouw leven en hoe dat misschien anders kunt inrichten. Zo zorg je ervoor tijd over te houden voor dingen die nodig zijn om het samen fijn te hebben.