Ouder en Brus support

Supporters voor gezinnen met een zorgkind

Het leven met een zorgkind is niet altijd even makkelijk. Het kan fijn zijn om een maatje  te hebben die er voor jou is. Iemand om ervaringen mee uit te wisselen of je hart bij te luchten. Onze ouder- en brus-supporters bieden door heel Nederland steun aan ouders, broers en zussen van een ziek kind.

 

Je hoeft het niet alleen te doen.

Hulp vragen is soms best lastig. Je cijfert jezelf misschien weg en vergeet goed voor jezelf te zorgen. Toch kan het fijn zijn om steun te vinden bij een supporter. Iemand die je op weg helpt met allerlei vragen:

  • Hoe ga ik om met alle emoties van mijzelf en andere gezinsleden? 

  • Hoe kan ik beter voor mezelf zorgen? 

  • Hoe kan ik het best omgaan met zorgverleners? 

  • Ook kan je praktische vragen bespreken.

Een supporter is er voor jou, maar heeft een positief effect op het hele gezin.

Voor wie zijn de supporters?
Supporters zijn er voor ouders van een zorgkind en voor broers en zussen (brussen) vanaf 16 jaar. Het maakt niet uit hoe oud het ‘kind’ is, ook als het al volwassen is, ben je welkom. Hoe groot of klein de thema’s of vragen in jouw leven ook zijn, onze ouder- en brus-supporters helpen je graag een stapje verder. 

Hoe gaat het contact met mijn supporter? 
In het contact bespreek je de thema’s en vragen die er op dat moment bij jou spelen. Je hebt maximaal 5 keer contact. De meeste koppels spreken elkaar eens per maand. Dat kan telefonisch, via beeldbellen of een fysieke afspraak zijn. Samen met je supporter kijk je wat voor jullie het fijnste is. 

 

Aanmelden voor een supporter 

Wil je ontdekken of een ouder- of brus-supporter iets voor jou is? Meld je gerust aan. Meedoen is gratis. Meld je aan en vul het matchingsformulier in en we nemen dan contact met je op om een goede match te maken.

 

Veelgestelde vragen

Voor wie zijn de supporters?
Supporters zijn er oor elke ouder, broer of zus van een zorgkind. Een zorgkind is een kind met een lichamelijke beperking, verstandelijke beperking, chronische ziekte of een ontwikkelingsstoornis. De leeftijd van het ‘kind’ maakt niet uit, het kan ook al volwassen zijn.

Wie zijn de ouder- en brus-supporters? 
Ouder-en brus-supporters zijn mensen die zelf ook een kind, broer of zus hebben die extra zorg nodig heeft. Ze zijn al wat verder in hun proces en ] zijn er aan toe om anderen te steunen met hun eigen ervaring. Vaak hebben ze dit zelf gemist. Al onze supporters hebben een training gevolgd waarin ze hebben geleerd hoe ze jou het beste kunnen ondersteunen.

Aan wie word ik gekoppeld?
Na jouw aanmelding bekijken wij met wie de beste match is. De match wordt gemaakt op basis van de inhoud en achtergrond van jouw hulpvraag, of de omstandigheden/fase waarin jij je bevindt. De koppeling wordt niet alleen gemaakt op basis van de aandoening van het kind, dit kan wel een van de factoren zijn.  

Wat doet een supporter niet?
Een ouder- of brus-suporter is geen hulpverlener of cliëntondersteuner. Heb je praktische regelhulp nodig? Of heb je vragen die niet bij onze supporters passen? Dan verwijzen we je door naar passende hulp. Soms ontstaat die behoefte ook tijdens het contact. Ook dan helpen we je op weg naar hulp die bij je past. 

Kan ik twee keer gematched worden? 
Ja, dat kan! Als het met jouw match niet klikt, of als je na de vorige match nog een match wilt maken met een andere supporter, dan matchen we je graag opnieuw. 

Wat zijn de kosten voor brussuport?
Deelnemen aan dit project is gratis dankzij een subsidie van het Ministerie van VWS (‘volwaardig leven programma’) . 

Zelf supporter worden?
Lees hier over onze supporter-training. De eerste training is in september 2021 afgerond. Naar verwaching starten we eind 2022 met een nieuwe groep.