Schouders
Kind & Ziekenhuis
  • MENU
Anders dan 'normaal'
Passend onderwijs
Werk en dagbesteding

Deel je zorg

Hoe werkt het?

Ouders en brussen van zorgkinderen staan erom bekend dat ze zichzelf wegcijferen en naar anderen doen voorkomen dat ze het wel redden. Vaak schakelen ze geen of te laat hulp in. Ze gaan voor hun kind of broer/zus door het vuur, maar vergeten zichzelf. 

Uit de praktijk blijkt dat ondersteuning zoeken, vragen en vinden goed is. Goed om je hart te luchten, om weer jezelf te kunnen zijn, om te leren over jezelf en je omgeving, om jezelf innerlijk verder te ontwikkelen en te versterken. Kortom, hiermee wordt de eigen daadkracht vergroot. Uiteindelijk vergroot deze ondersteuning het welzijn van het gehele gezin. 

Een supporter

Supporters bieden emotionele en informatieve ondersteuning aan ouders, brussen en familieleden van zorgkinderen. Met als doel de kwaliteit van leven van deze ouders, brussen en gezinnen te verbeteren. 

Supporters zijn door ons opgeleide ouders en brussen. Ze staan Vraagouders/-brussen bij gedurende (een deel van) het verwerkingsproces en de groei in de rol als ouder, brus en mantelzorger. Vragen kunnen gaan over het verwerkingsproces, het leren omgaan met de situatie, het zorglandschap, de emotionele belasting en alles wat hiermee samenhangt.

Heb je een vraag of zoek je ondersteuning? Een Supporter helpt je graag. Meld je hier aan

Veelgestelde vragen

Voor wie zijn de supporters?
Supporters zijn er voor elke ouder, broer of zus van een zorgkind. Een zorgkind is een kind met een lichamelijke beperking, verstandelijke beperking, chronische ziekte of een ontwikkelingsstoornis. De leeftijd van het ‘kind’ maakt niet uit, het kan ook al volwassen zijn.

Wie zijn de ouder- en brus-supporters? 
Ouder-en brus-supporters zijn mensen die zelf ook een kind, broer of zus hebben die extra zorg nodig heeft. Ze zijn al wat verder in hun proces en zijn er aan toe om anderen te steunen met hun eigen ervaring. Vaak hebben ze dit zelf gemist. Al onze supporters hebben een training gevolgd waarin ze hebben geleerd hoe ze jou het beste kunnen ondersteunen.

Aan wie word ik gekoppeld?
Na jouw aanmelding bekijken wij met wie de beste match is. De match wordt gemaakt op basis van de inhoud en achtergrond van jouw hulpvraag, of de omstandigheden/fase waarin jij je bevindt. De koppeling wordt niet alleen gemaakt op basis van de aandoening van het kind, dit kan wel een van de factoren zijn.  

Wat doet een supporter niet?
Een ouder- of brus-suporter is geen hulpverlener of cliëntondersteuner. Heb je praktische regelhulp nodig? Of heb je vragen die niet bij onze supporters passen? Dan verwijzen we je door naar passende hulp. Soms ontstaat die behoefte ook tijdens het contact. Ook dan helpen we je op weg naar hulp die bij je past. 

Kan ik twee keer gematched worden? 
Ja, dat kan! Als het met jouw match niet klikt, of als je na de vorige match nog een match wilt maken met een andere supporter, dan matchen we je graag opnieuw. 

Wat zijn de kosten voor een Supporter?
Een Supporter is gratis voor jou als vraagouder of vraagbrus. Supporters wordt ondersteund door een aantal organisaties die dit mogelijk maken.

Aanmelden

Wil jij graag een supporter?
Ga dan naar onze aanmeldpagina en beantwoord de vragen!