Als je een ziekte of beperking hebt, gaan dagelijkse handelingen niet altijd meer vanzelf. Er zijn veel verschillende hulpmiddelen die je kind kunnen helpen.
Een overzicht van allerlei soorten hulpmiddelen, waarvoor je het kunt gebruiken, hoe het zit met vergoedingen, welke varianten er zijn vind je op de hulpmiddelenwijzer.
Ook de Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen heeft een overzicht gemaakt van welke hulpmiddelen (uitgezonderd wonen en vervoer) door welke instantie vergoed kunnen worden. Wanneer een hulpmiddel door de zorgverzekering vergoed wordt, krijg je bijna altijd te maken met een tussenpartij die het hulpmiddel levert en soms ook inmeet, aanpast en onderhoudt.
Hulpmiddelen bij een lichamelijke beperking
Voor handbewogen rolstoelen bestaan er speciale rolstoelvaardigheidscursussen. Hierin kun je leren goed te rijden en je grenzen te verleggen door bijvoorbeeld te oefenen met hoge drempels. Je kunt hiernaar vragen bij de eigen therapeuten of zoeken via internet naar iets in de buurt.
Op Rollerwiki vind je allerlei verschillende informatie voor mensen in een rolstoel. Absoluut het bekijken waard wanneer je kind afhankelijk is van een rolstoel.
Hulpmiddelen bij een ontwikkelingsstoornis
Misschien is jouw kind gebaat bij hulpmiddelen die helpen met de verwerking of juist het opzoeken van prikkels. Kijk hiervoor (en voor nog veel meer andere hulpmiddelen) eens op Senso Care, Sensorytools en Muisje Sensitief.
Hulpmiddelen op school, stage of werk
Het is onhandig om elke dag de hulpmiddelen mee naar school, stage of werk te nemen. Daarom kun je hulpmiddelen aanvragen die op school kunnen blijven. Denk hierbij ook aan een extra boekenpakket of een laptop.
Hulpmiddelen voor op een reguliere school, stage of werk worden in principe vergoed door het UWV. Hulpmiddelen op een speciale school- of kinderdagverblijf worden door de school betaald. Hiervoor krijgen zij een budget van de overheid.
Zelf maken
Soms ben je op zoek naar iets waarvan je denkt dat het heel handig voor jullie zal zijn, maar kun je in de winkels niet vinden wat je zoekt. Soms zijn dingen erg prijzig.
Wanneer je een beetje handig bent, kun je zelf dingen aanpassen of maken voor je kind. Ideeën daarvoor kun je overal opdoen. Bijvoorbeeld op Pinterest of op Facebook. Maar er zijn ook mensen die de aanpassingen die zelf verzonnen hebben op een website laten zien. Zoals Peter Swinkels en het Vinkennest.
Zou je zelf iets willen maken of aanpassen maar heb je geen inspiratie? Kijk dan eens op de site van Barry Emons. Sommige dingen zijn heel gemakkelijk na te maken.
Hulphond
In sommige gevallen kan een hulphond uitkomst bieden. Er bestaan verschillende typen hulphonden specifiek voor bepaalde ziektes, beperkingen of ontwikkelingsproblematiek. Sommige kinderen met autisme durven bijvoorbeeld veel meer met een hulphond.
Meer over hulphonden en eventuele vergoedingen lees je hier.