Schouders
Kind & Ziekenhuis
  • MENU
Anders dan 'normaal'
Passend onderwijs
Werk en dagbesteding

Auteur: Martyn Delis

Het ontstaan van JouwNieuwePlek.nl

Een kleine 15 jaar geleden werkte ik als PGB begeleider van kinderen met een beperking, super leuk werk! Dus toen mijn broer begeleiding zocht voor zijn autistische zoon was de keuze snel gemaakt. Elke week trok ik er met mijn neef op uit; samen naar het zwembad, lekker wandelen in het bos of gewoon samen naar de tour de France kijken.  Het maakte eigenlijk niet uit wat wij deden, zolang hij maar blij was en positief geprikkeld. Dit was niet altijd even makkelijk want iedereen heeft wel eens zijn mindere dagen, dat is voor mensen met een beperking niet anders.

Naarmate mijn neef ouder werd nam de zorgvraag toe en dus werd er uitgekeken naar een logeeradres. Dit bleek nog een hele opgave, een goede plek is moeilijk te vinden en een kind voelt zich niet overal op zijn gemak. Zelf had ik ondertussen een huisje in de tuin gebouwd waar mijn neef kon blijven slapen. Maar ik was ook erg druk met mijn eigen leven. Gelukkig stonden onze ouders altijd klaar, of het nu was voor een dag, een weekend of voor een week, er was altijd een veilige plek waar mijn neef naartoe kon gaan wanneer het thuis even teveel werd. Ik kan met geen woorden mijn bewondering beschrijven voor het enthousiasme waarmee mijn ouders telkens weer klaarstonden en nog steeds klaarstaan. Gelukkig is dat ook niet nodig; want één blik in de ogen van mijn neefje vertelt, nog steeds, hoe blij hij is met zijn opa en oma.

Naarmate mijn neef ouder werd (en mijn ouders natuurlijk ook) ga je toch nadenken over de toekomst. Waar gaat hij straks wonen? Waar gaat hij werken? En hoe vind ik de plek die het beste bij hem past?” Deze zoektocht was, evenals het vinden van een geschikte logeerplek, erg lastig. Iets dat mij enorm verbaasde. Mijn broer was immers iemand die prima zijn weg wist te vinden in het leven en ook zeker niet de enige ouder die ik sprak over dit probleem.

Vanaf dat moment was het idee geboren; “Zou het niet makkelijk zijn als er een plek is waar je alle vormen van dagbesteding samenbrengt? En zou dit ook niet kunnen voor bijzondere logeeradressen?” 

Er gingen wat jaren voorbij maar het idee bleef. En des te meer mensen ik sprak over dit probleem des te duidelijker werd het. Dit moeten we zelf oplossen! 

Ik ben samen met mijn beste vriend Maarten gaan brainstormen, we zochten contact met andere partijen en voerden gesprekken over de mogelijkheden en uitdagingen die een dergelijk platform met zich meebrengt. Al snel werd duidelijk dat er meer hulp nodig was en die bleek gelukkig dichtbij. Vanaf het moment dat Dennis (van Studioviv) aan boord stapte raakte alles in een stroomversnelling.

Veel vrije avonden werden besteed aan het bijschaven van het concept. Daarnaast is er veel tijd gaan zitten in het bouwen van het platform en het verzamelen van alle informatie. Maar het is gelukt! En hoe.?!

Vorig jaar ging ons dagbestedingsplatform JouwNieuwePlek.nl live en de reacties waren direct overweldigend. Aanmeldingen stroomden binnen en ook uit de kant van de zoekers worden wij nog steeds overspoeld met positieve berichten. 

Helaas zorgde de Corona crisis ervoor dat iedereen binnen de zorg zijn focus moest verleggen. Maar we merken, gelukkig, dat er weer meer lucht komt en dat ook de aanbieders van dagbesteding weer durven te kijken naar de toekomst. Op dit moment hebben wij bijna 5000 unieke locaties voor dagbesteding verzameld op ons platform en zijn we druk bezig met het benaderen van al deze partijen om te zorgen dat zij hun informatie zo volledig mogelijk invullen. In de tussentijd hebben wij ook ons logeerplatform JouwNieuweLogeerPlek.nl gelanceerd, een plek waar we alle bijzondere logeeradressen van Nederland samenbrengen.

Mijn neef woont ondertussen op een hele fijne woongroep en heeft ook een mooie dagbestedingsplek gevonden maar wij hopen dat we met onze initiatieven in de toekomst zoveel mogelijk ouders kunnen helpen bij hun zoektocht naar een passende plek voor hun kind. Of dit nu is voor dagbesteding of voor logeren.

Wil je meer weten of ben je ook op zoek? U vindt ons op www.JouwNieuwePlek.nl of www.JouwNieuweLogeerPlek.nl.